Apartamentele mici şi vechimea blocurilor de pe bulevardul Cantemir ţin departe cumpărătorii privaţi. Se încumetă să cumpere aici, în general, firmele care au nevoie să fie aproape de centru, dar nu dispun de bugete care să le permită zone cu blocuri mai noi. Companiile care vor să se bucure de avantajele zonei, dar nu vor să investească într-o locuinţă, preferă să închirieze, ceea ce face ca piaţa chiriilor să fie una dinamică.

27772-43964587.jpgBulevardul Cantemir începe de la Piaţa Unirii şi se termină la Tineretului. O zonă bună a Capitalei. Cu toate acestea, vânzările sunt departe de a fi mulţumitoare, chiar şi pentru o piaţă imobiliară aflată încă în criză, spun reprezentanţii agenţiilor imobiliari care se ocupă de promovarea zonei. Apartamentele mici din blocurile foarte vechi, unele cu risc seismic ridicat, fac să pălească avantaje importante ale zonei, precum apropierea de centru, de parcurile Carol şi Tineretului sau accesul la două staţii de metrou.

Zona Cantemir nu este o zonă căutate de clienţi, pentru că sunt blocuri vechi, construite în anii ’60. Apartamentele sunt mici şi de principiu, fără balcoane. Pe bulevardul Cantemir, în momentul de faţă, un singur bloc a fost reabilitat termic”, spune Alexandru Beinisch, reprezentant Neoland Real Estate.  

Sunt blocuri de P+3+M care au risc seismic ridicat, mai este un pic şi se pune bulina pe ele. Sunt construite în anii 30. Există şi blocuri mari (n.r. înalte) care sunt foarte aproape să fie încadrate în clasa de risc seismic, ele sunt în prezent trecute pe listele de urgenţă”, explică Claudiu Haţegan, manager Klauss&Partners.

Firmele sunt singurii clienţi care îşi asumă aceste dezavantaje, forţate de nevoia de a fi într-o zonă apropiată de centrul Capitalei, cu acces facil.

Preţul apartamentelor de pe bulevardul Cantemir, aproape de cel din cartierele muncitoreşti

Preţurile sunt mici pentru o zonă aflată la doar câteva minute de Piaţa Unirii. Garsoniere găseşti cu greu în zonă, în general, sunt scoase la vânzare apartamente cu două camere, care costă între 45.000 şi 55.000 euro, şi locuinţe cu trei camere cu preţuri cuprinse între 50.000 şi 60.000 euro.

În zonă sunt şi case, ele sunt însă situate în planul doi, în spatele blocurilor de pe bulevardul Cantemir. Dar sunt foarte puţine şi foarte vechi. Mai găsim la vânzare şi apartamente în case construite în perioada interbelică şi imediat după, dar nu prezintă interes pentru cumpărători”, precizează Claudiu Haţegan.

Aproape de maternitatea Bucur s-a construit un imobil nou cu zece etaje. Ţinând cont că nu exista pic de concurenţă în zonă, vânzările ar fi trebuit să meargă foarte bine. Dar nu a fost deloc aşa, dezvoltatorul a mizat prea tare pe ideea că oferă locuinţe noi într-o zonă veche şi a vândut scump.

S-a tranzacţionat la 1500 euro/mp, este un preţ mare. Să facem o comparaţie cu alte zone mai mai bune. Spre exemplu, în  zona Cotroceni, avem un imobil nou care se vinde la 1400 euro/mp + TVA şi vorbim de Cotroceni, nu de zona bulevardului Cantemir”, a declarat Alexandru Beinisch.

O altă variantă pentru cei care vor să locuiască în apropierea bulevardului Cantemir este construcţia unei case. Terenuri sunt la vânzare la preţuri ce variază între 300 şi 500 euro/mp. Din păcate însă, spun agenţii imobiliari, se află în zone unde calitatea vecinilor lasă de dorit.

Piaţa chiriilor este extrem de activă

Sunt mulţi cei care vor să profite de avantajele pe care le oferă bulevardul Cantemir, dar nu se încumetă să investească într-o locuinţă aici.

O piaţă a chiriilor există, există un interes mare pe acest segment de piaţă. Foarte mulţi închiriază pentru birouri de firmă, dar mai sunt şi chiriaşi persoane fizice care vor să fie aproape de Unirii, de centru şi au bugete ceva mai limitate”, suţine reprezentantul Klauss&Partners.

Chiria pentru un apartament cu două camere variază între 300 şi 350 euro pe lună, în timp ce o locuinţă cu trei camere poate fi închiriată la un preţ de 400 – 450 euro/lună.

CITEŞTE ŞI: Cât costă un apartament cu vedere la Casa Poporului?

Avantajele bulevardului Cantemir

  • Distanţa mică faţă de centru
  • Acces facil în zonă
  • Acces la două staţii de metrou, Unirii şi Tineretului
  • Mijloace de transport în comun de suprafaţă
  • Piaţa Norilor, magazine, şcoli, grădiniţe, facultăţile din zona Timpuri Noi

Dezavantaje bulevardului Cantemir

  •  Blocuri foarte vechi
  • Clădiri nereabilitate
  • Apartamente cu suprafeţe mici
  • Bulevard aglomerat cu multă poluare
  • Lipsa locurilor de parcare

 

 

1 November 2012