BCR şi BRD, cele mai importante bănci din programul Prima Casă, sunt de acord cu premierul Boc: a patra ediţie a programului Prima Casă începe să ia avânt. De fapt, oficialii BCR sunt de părere că vor epuiza plafonul acordat în următoarele 12 luni, mai ales în perspectiva înăspririi condiţiilor de creditare în valută.

21075-credite.jpgNumărul creditelor acordate prin Prima Casă a crescut cu 1.000 în numai trei săptămâni, până la 5.220 garanţii guvernamentale. Reprezentanţii băncilor au susţinut întotdeauna că odată cu toamna se va simţi şi un elan al creditării prin Prima Casă. Totuşi, cu toţii sunt de acord că niciodată nu se va mai ajunge la nivelurile marcate în prima ediţie a acestui program. Interesul a scăzut constant în ultimii ani. Tocmai de aceea poate, se vorbește neoficial despre încheierea programului.

„Din punctul meu de vedere, programul Prima Casă a fost interesant şi pe perioada verii. E normal să fie puţin mai redus numărul cererilor, pentru că a fost perioada de vacanţă. Eu nu pot să vă spun de cererile care au ajuns azi sau ieri, vacanţele s-au terminat acum o săptămână, la modul general. Deci nu aş putea spune că interesul a fost mai scăzut pe perioada verii, ci că în acest sezon oamenii arată un interes mai scăzut pentru achiziţia unei locuinţe, au alte priorităţi.", spune Adrian Jantea, director promovare şi distribuţie persoane fizice în cadrul BRD.

Înăsprirea condiţiilor de creditare va urca din nou cererile pentru Prima Casă

Creşterea s-a simţit de la săptămână la săptămână, în sucursalele marilor bănci, cu precădere în ultima perioadă. Explicaţia ar fi înăsprirea normelor BNR de acordare a creditelor, în afară de cele Prima Casă.

„Clienţii de Prima Casă nu s-au grăbit niciodată. Mereu au fost aşteptări referitoare la scăderile de preţuri şi lumea a căutat întotdeauna cele mai bune oferte. Ce ar putea crea acum anumite emoţii în piaţă sunt aceste măsuri recente anunţate de BNR cu privire la restricţionarea creditelor în valută. Dar Prima Casă rămâne în continuare cu avans de 5%. Nu este însă foarte clar în ordonanţă dacă celelalte criterii, riscul valutar, vor conta la Prima Casă.", arată Adrian Jantea.

Tocmai acest argument îi face pe oficialii BCR să creadă că vor epuiza plafonul mai repede decât estimaseră iniţial.

„Categoric a existat o creştere a ritmului de depunere a cererilor la sucursale şi, în aceste condiţii, probabil că undeva în următoarele 12 luni o să epuizăm tot plafonul. Din perspectiva creditării ipotecare, impactul solicitării unui avans de 30% în cazul creditelor acordate în euro credem că va conduce la accelerarea utilizării plafonului alocat pentru creditele Prima Casă şi din această perspectivă, cel puţin în 2012, cei care doresc să-şi achiziţioneze o locuinţă şi întrunesc condiţiile programului nu vor fi afectaţi.", a declarat Corneliu Cojocaru, director de comunicare BCR.

Volumul creditelor a crescut, dar a scăzut suma medie solicitată

La fel cum a scăzut numărul creditelor acordate, a scăzut şi suma medie acordată prin intermediul unui credit Prima Casă 4. Astfel, în primele două luni şi jumătate de la lansarea acestei etape, valoarea medie a fost de circa 38.340 euro, la un total al creditelor de 160 milioane euro.

BCR a însumat un număr total de aproximativ 2.400 credite, cu un volum însumat de 93,5 milioane euro.

• Valoarea medie a creditelor acordate este de 39.000 euro
• Cele mai multe credite au fost acordate în Bucureşti (930), urmate de zona de Nord-Vest (240 credite) şi de Sud (230 credite) a ţării

BRD are în acest moment peste 2.700 de cereri aprobate sau aflate în diferite stadii de aprobare.

• Ca şi în celelalte etape ale programului, volumele cele mai mari sunt în Bucureşti, urmând Timişoara, Iaşi, Constanţa şi Cluj
• Apartamentele cu două camere sunt în continuare cele mai solicitate, 75% fiind construite înainte de 2008
• Valoarea medie a unui credit este de 38.000 euro.

Programul Prima Casă 4 a început în luna iunie, după o lună de întârziere. La această ediţie, Guvernul a decis ca garanţia statului pentru creditele contractate prin programul Prima Casă să fie redusă la jumătate, iar în program să fie incluse şi persoanele care deţin deja o casă în suprafaţă maximă de 50 mp şi doresc un confort sporit.

CITEȘTE ȘI BNR vrea condiţii aspre pentru creditul de consum şi împrumuturile imobiliare în euro


21 September 2011