Vânzările mici înregistrate pe piaţa imobiliară i-au sărăcit pe notari.

Activitatea acestora a scăzut pe domeniile principale cu peste 50% faţă de anul trecut . Sectorul cel mai afectat este cel al pieţei ipotecare, acolo unde notarii au întocmit cu aproape 70% mai puţine documente.

Într-un raport al Consiliului Uniunii Naţionale a Notarilor, aceştia se arată îngrijoraţi de efectele pe care criza le are asupra lor. Astfel, în primele luni ale anului, actele de garanţie imobiliară au scăzut cu 69%. "Recordul" a fost atins în prima luna a anului, când faţă de 2008, s-au încheiat cu peste 72% mai puţine împrumuturi ipotecare.

Nici tranzacţiile imobiliare nu stau bine. În primele opt luni ale acestui an s-au vândut cu 33% mai puţine proprietăţi faţă anul trecut. Impozitul perceput pe transferul acestora a scăzut de la 750 de milioane de lei în 2008 la 300 de milioane, în 2009. În ce priveşte numărul societăţilor comerciale nou înfiinţate, datele arată o scădere de 12% faţă de 2008.

Afectaţi de criză mulţi români nu mai sunt dispuşi să plătească consultaţii la notari, ceea ce a făcut ca incasările sa scadă şi pe acest segment cu 25%. Şi la final o veste bună...criza a scăzut rata divorţurilor. Astfel, notarii au observat o scădere de 23 % la partaje între soţi.

 

 

17 November 2009