100 de familii nu-şi pot recupera banii de la un constructor deoarece contractele nu au fost autentificate. Sute de clujeni care au plătit zeci de mii de euro unui dezvoltator imobiliar s-au trezit şi fără apartamente, şi fără posibilitatea de a-şi recupera banii.

13012-cartier.jpgMotivul: constructorul şi-a cesionat afacerea şi a dispărut, iar antecontractul semnat la notar nu are valoare, fiind autentificate doar semnăturile celor două părţi, nu şi conţinutul documentului.


"Am încheiat un antecontract care nu îmi e de niciun folos"

Un astfel de caz este cel al clujeanului Alexandru Stan, care a plătit 29.000 de euro pentru un apartament în cadrul proiectului imobiliar dezvoltat de Simion Gorgan în comuna Floreşti.

"Mi-au spus că, dacă plătesc toţi banii, îmi fac o reducere de 5%. Am zis că de ce să mai pierd nişte bani şi am fost de acord să plătesc 29.000 de euro, adică toată suma, într-o singură tranşă. Am fost la notarul public şi acolo am încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare, ca re acum văd că nu îmi e de niciun folos. Deşi toate clauzele din document au fost încălcate de cel care a ridicat blocul şi nu l-a mai finalizat", povesteşte Alexandru Stan.

În situaţia lui mai sunt alte 100 de familii care aşteaptă de mai bine de doi ani ca Simion Gorgan să finalizeze blocurile.

"Între timp, Gorgan a cesionat afacerea unui anume Ovidiu Suciaghi, care ne-a spus în faţă că nu mai are bani să finalizeze construcţia şi că, dacă vrem să continuăm pe banii noştri, este doar treaba noastră", conchide Alexandru Stan.

Reporterii EVZ nu l-au putut contacta pe dezvoltatorul imobiliar Simion Gorgan, care se pare că ar fi părăsit ţara.

Chichiţe legale

Un notar clujean, membru în Camera Notarilor Publici Cluj, spune că mulţi notari publici, de teama unor complicaţii ulterioare, preferă să nu autentifice conţinutul înscrisului, ci doar semnăturile de pe document.

"Există notari care legalizează doar semnăturile pe astfel de antecontracte, certificând doar faptul că persoana care a semnat antecontractul a fost prezentă în faţa lui. În regulamentul de funcţionare a castei notarilor publici se arată că legalizarea de semnătură se poate face doar pe documentele care nu pot fi autentificate. De asemenea, notarul are obligaţia legală să desluşească pentru părţi raporturile juridice dintre acestea", explică un notar public din Cluj-Napoca.

Specialiştii în domeniu atrag atenţia că diferenţa dintre legalizarea semnăturii şi legalizarea de autentificare este una foarte mare. Astfel, dacă în cazul primei proceduri juridice documentul nu are o valoare mai mare decât o înţelegere între două persoane, în cel de-al doilea caz totul se schimbă radical.

"Prin încheierea de autentificare, notarul şi-a asumat conţinutul actului juridic. În cazul în care constructorul nu respectă clauzele din contract, care devine astfel nul de drept, cumpărătorul poate să îşi recupereze banii mult mai repede. Asta pentru că in stanţa nu va mai judeca toată pricina, ci doar va constata existenţa unei creanţe şi va obliga con structorul să plătească", conchide notarul clujean.

ÎN INSTANŢĂ

Sute de dosare la Judecătoria Cluj-Napoca

Judecătorul Nicoleta Bulieris, purtător de cuvânt al Judecătoriei Cluj-Napoca, ne-a declarat că, în momentul de faţă, pe rolul instanţei există foarte multe dosare în care persoane de bună-credinţă cer restituirea banilor achitaţi unor constructori care ulterior nu au mai finalizat locuinţele. Potrivit unor surse judiciare, este vorba de câteva sute de astfel de dosare.

Pe de altă parte, reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Cluj spun că, în cazul antecontractelor de vânzare-cumpărare, constructorul nu este obligat să achite impozitul de 3% .

Sursa

6 August 2010