Începutul de an a însemnat, pentru mulţi jucători din piaţa imobiliară, concretizarea unor proiecte care au stat în standby, în aşteptarea vremurilor mai bune. Tot mai mulţi investitori străini prospectează piaţa, unii chiar şi-au făcut curaj să plaseze sume consistente în proprietăţi. Dar tot optimismul a fost de scurtă durată. Trei factori au fost de natură să destabilizeze fragilul avans de pe piaţa imobiliară: noile norme BNR, protestele din piaţa Universităţii şi vremea rea.

23232-bucurestiul-printre-cele-mai-atractive-20-de-or.jpgAvansul pieţei imobiliare s-a simţit în ultimele săptămâni ale anului 2011. Dacă în octombrie s-au consemnat aproximativ 27.000 de tranzacţii pe piaţa imobiliară locală, potrivit Uniunii Naţionale a Notarilor Publici, în noiembrie, numărul acestora a urcat până peste 31.000 de mii, iar în decembrie s-au simţit deja şi primele investiţii străine consistente. Unele agenţii au consemnat dublarea cererii pentru achiziţii imobiliare. Cei mai mulţi dintre doritori au fost oameni de afaceri străini, care au căutat să cumpere apartamente pentru a le închiria ulterior.
 
„Un cetăţean grec a investit 420.000 de euro în şase apartamente şi patru garsoniere situate într-un complex rezidenţial din Popeşti Leordeni. Un alt investitor a semnat un contract de vânzare pentru trei apartamente, în zona de sud a Capitalei”, exemplifică unul dintre agenţii Premier Service.

România rămâne tentantă din cauza profiturilor mari, raportate la piaţa internaţională

România rămâne o piaţă bună pentru investitori, chiar şi la preţurile actuale. Mulţi dintre oamenii de afaceri străini se raportează la profiturile de pe pieţele mature, care sunt insignifiante, în comparaţie cu cele de pe pieţele emergente.

„Este un moment bun pentru investitii, mai ales în condiţiile în care randamentul oferit de închirieri se situează în România la 7%, comparativ cu Grecia, unde vorbim de 1-2%, iar preţurile au ajuns, din evaluările noastre, la un minimum istoric”, explică omul de afaceri grec care a investit în Sudul Capitalei.

Deşi încurajaţi de aceste mişcări, jucătorii din piaţa imobiliară sunt conştienţi de faptul că perioadele de instabilitate economică au trasee sinusoidale. Aşa se face că de la mijlocul acestei luni, s-a simţit din nou o piedică în dezvoltarea pieţei în aceeaşi direcţie. Clienţii, fie ei persoane fizice sau oameni de afaceri, au intrat din nou în expectativă.

„Au fost trei elemente după prima jumătate a lunii ianuarie: evenimentele nefericite din piaţa Universităţii, care au avut un impact puternic asupra stabilităţii pieţei. În al doilea rând, un rol important l-au jucat noile norme BNR, care urmează să fie implementate. Mai ales că nimic nu e cert, nici bancherii nu ştiu cum va funcţiona acest nou sistem. În ultimul rând, vremea rea i-a ţinut pe oameni în casă. Ritmul a scăzut cu 30-40%”, arată Giulio Angheloiu, manager Premier Service.

Singurul segment consecvent în achiziţia de locuinţe este cel format din clienţii Prima Casă. Din cauza termenlor pe care trebuie să le respecte înainte de a le expira dosarele, achiziţiile făcute de ei sunt întotdeauna făcute după tipare uşor de anticipar de agenţi.

CITEȘTE ȘI România - Cenuşăreasa regiunii, la tranzacţii imobiliare: avem un potenţial uriaş, dar permanent neconcretizat

 

31 January 2012