După 11 zile de proteste, inevitabilul s-a întâmplat: România a intrat în atenţia companiilor de rating. Moody’s, singura mare agenţie care ne-a menţinut ratingul recomandat pentru investiţii în perioada crizei, a avertizat că, dacă vor continua scandările, România ar putea fi retrogradată.

23113-proteste.jpgProtestele din România au căpătat o amploare istorică. Sau cel puţin aceasta este percepţia specialiştii Moody’s, care le descriu drept cele mai ample şi mai violente din ultimii zece ani. Iar o asemenea imagine are un impact negativ direct pentru ratingul ţării. Problema este faptul că protestele împotriva austerităţii, începute pe 12 ianuarie, fac mai dificilă pentru Guvern continuarea pe calea reformei structurale şi fiscale, potrivit analiştilor agenţiei.  Totuşi, timpul nu este pierdut şi există şanse de a ne păstra statutul de ţară.

Chiar dacă recentele evenimente, declanşate de demisia secretarului de stat din Ministerul Sănătăţii Raed Arafat, întârzie implementarea reformei în domeniul sănătăţii, efectul asupra ratingului României ar fi pozitiv dacă forma finală a legii întruneşte condiţiile impuse de FMI, UE şi Banca Mondială, dar în acelaşi timp se bucură de legitimitate politică şi publică drept urmare a participării lui Arafat la formulare", se arată într-un comunicat al agenţiei.

Fiecare nouă zi de protest diminuează însă şansele unei evoluţii favorabile. Agenţia de rating este obişnuită cu un asemenea comportament social, căci asemenea izbucniri apar în tot mai multe ţări din Europa, ca urmare a încetinirii creşterii economice şi a tăierii beneficiilor sociale, notează agenţia.

Moody's este singura dintre marile agenţii de rating care a menţinut România în categoria ţărilor cu rating recomandat pentru investiţii pe toată perioada crizei financiare. În prezent, România are calificativ "Baa3", ultimul din categoria recomandată investitorilor, cu perspectivă stabilă.

CITEŞTE ŞI Rating de ţară scăzut pentru marile puteri europene. Cum se va resimţi acest lucru în România?

 

24 January 2012