Zona metroului Grozăveşti oferă o imagine dezolantă pentru trecători. Sute de metri pătraţi de beton acoperit cu gunoi, nicio urmă de spaţii verzi şi nicio perspectivă, până recent. Planuri de reamenajare există la Metrorex, dar înainte ca statul să preia iniţiativa, un grup de investitori privaţi a decis să facă o mişcare menită să schimbe radical imaginea zonei. Astfel, în mai puţin de doi ani, situaţia se va schimba radical, iar staţia de la Grozăveşti se va transforma dintr-o mare întindere asfaltată într-unul dintre cele mai spectaculoase proiecte verzi de design urban.

25814-poza_grozavesti_metrou_2.jpgStaţia de metrou Grozăveşti se află într-una dintre cele mai dinamice zone ale Bucureştiului, la nivel de schimbări urbanistice. Pasajul Basarab a schimbat complet înfăţişarea cartierului, iar acum urmează o nouă schimbare marcantă: transformarea unui perimetru de aproape trei sute de metri pătraţi de ciment într-una dintre cele mai spectaculoase arhitecturi urbane ecologice. Acolo se va construi o clădire de birouri integral ecologică, ce îşi va genera singură energia, precum şi un parc, prin care vor trece toţi cei care vor folosi staţia de metrou Grozăveşti.

Beneficiile sunt multiple. În primul rând, parcul va facilita un acces facil în clădirea de birouri, pentru cei ce vor trebui să ajungă acolo. De cealaltă parte, este util să creăm un parc într-o zonă în care acum este doar beton. La nivel global, toată lumea tinde să se mute la oraşe, deci oraşele vor deveni tot mai aglomerate. Iar într-un oraş aglomerat, este dificil, dar important să poţi face oamenii să se bucure de privelişte. Este o provocare pentru noi, vrem să fim creativi în privinţa locurilor mici”, arată Steven Borncamp, preşedintele Romania Green Building Council.

Metrorex face deja planuri pentru mai multe guri de metrou verzi şi ecologice

Iniţiativa, care este a unor investitori privaţi, a fost aplaudată de Metrorex, care ia acum în25815-poza_metrou_grozavesti.png calcul modernizarea pe acelaşi tipar a mai multor staţii de metrou din Bucureşti. De data aceasta însă cheltuielile vor aparţine Regiei.

Oficialii Metrorex ne-au spus că sunt interesaţi să transforme alte staţii, să le facă mai verzi, mai frumoase, mai practice. De data aceasta, prin proiecte ale statului. Suntem încântaţi să auzim acest lucru, în special că nu este singura instituţie de stat care începe să fie deschisă la ideea de reamenajare verde. Toţi oficialii cu care am vorbit apreciază ideea de clădire verde, design ecologic, toată lumea pare să fi înţeles ideea de design urban verde şi toată lumea vrea să rezolve problemele pe care le are Bucureştiul”, continuă Steven Borncamp.

Momentan însă, proiectul de la Grozăveşti are statutul de plan demonstrativ, iar toţi specialiştii în domeniu aşteaptă să vadă rezultatele finale. Cu atât mai mult cu cât scopul nu este doar crearea unei clădiri de birouri futuriste, ci aplicarea rapidă a normelor de mediu care urmează să fie implementate ca obligatorii în anul 2020.

În zonă vor apărea mai multe grădini suspendate, pereţi înverziţi şi acoperişuri fotovoltaice

Iar pentru a atinge această performanţă, clădirea va trebui să genereze energie suficientă pentru a fi autosustenabilă.  Tocmai de aceea, planurile includ multiple sisteme de izolare naturală precum şi de captare a razelor solare.

Există o grădină pe acoperiş, precum şi grădini verticale până la etajul şase, un acoperiş înverzit deasupra staţiei de metrou sau un acoperiş fotovoltaic ce va umbri parcarea.  Iarna, faţada sudică va colecta soarele şi va asigura o izolare termică excelentă, iar pe timpul nopţii se va adăuga un strat de izolare mobil. Vara, faţadele din est şi sud vor fi umbrite, ziua va fi doar ventilaţie naturală controlată prin faţada cu grădină verticală”, a spus Steven Tasu, proprietarul terenului pe care se ridică clădirea.

25816-poza_metrou_grozavesti_3.jpgOdată cu construcţia acestei clădiri, promotorii conceptului de clădire eco sunt de părere că numărul construcţiilor similare va creşte. Un precedent de succes este de natură să încurajeze tot mai mulţi dezvoltatori să prindă curaj şi să intre pe un teren în faţa căruia acum sunt reticenţi. Cu atât mai mult cu cât, dincolo de comportamentul responsabil în faţa naturii, există un puternic argument financiar.

Tot ce construim astăzi va decide cum va arăta şi cum va funcţiona oraşul în următoarele decenii. Consider astfel că este imperios necesar ca toate clădirile să se transforme până la punctul în care vor putea fi operate cu 70-80% mai puţină energie, iar energia pe care o folosesc trebuie să poată fi înlocuită uşor cu energie verde.”, conchide oficialul Green Building Council.

AFLĂ cand vom ajunge cu metroul, de la Gara din Nord până la aeroport


 

1 August 2012