Certificatul energetic, clădirile verzi şi standardele de calitate sunt viitorul pieţei imobiliare. şi nu vorbim despre planuri pe termen lung, căci schimbările au început să apară deja. Acum, se lucrează la detalii. Acestea sunt concluziile celei de-a două ediţii Real Estate Club, un proiect marca IMOPEDIA.ro.

23674-dsc_7712.jpgÎn urmă cu câţiva ani, conceptul de clădire verde era unul abstract, care atrăgea după sine costuri suplimentare descurajante. Astăzi, clădirile verzi au devenit emblematice pentru orice constructor care vizează calitatea. Acelaşi lucru se va întâmpla şi cu certificatul energetic, una dintre cele mai controversate proiecte ale momentului.

„Situaţia cu certificatele s-a îmbunătăţit, în sensul că lumea a aflat şi a început să accepte necesitatea certificatului. Oamenii au înţeles rolul acestui act. La început, a fost privit ca o nouă cheltuială inutilă, dar când clienţii şi-au dat seama că prin acel certificat află lucruri importante despre cheltuieli viitoare legate de acel imobil, au fost dornici să îl solicite. Totuşi, încă este loc de mai bine”, arată Emilia Cerna Mladin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Auditorilor Energetici.

În scurt timp, se va ajunge la momentul la care nicio tranzacţie nu va fi permisă fără certificatul energetic. Din punct de vedere legal, acest lucru nu este posibil nici acum, dar lipsa sancţiunilor îi face pe cei mai mulţi să neglijeze acest aspect. Acelaşi progres s-a resimţit şi în piaţa construcţiilor, unde tot mai mulţi dezvoltatori şi proprietari se gândesc să construiască verde.

„Mulţi dezvoltatori nici nu ştiu ce înseamnă  un certificat verde. Ei ştiu doar că nu pot să o vândă, dacă nu e verde.  În curând, va exista şi o cultură a acestui segment. În SUA, a durat 10 ani pentru a trece de la un simplu concept la implementarea lui la două treimi din clădiri care aplică sau folosesc standardele Leed. Nu cred că va dura aşa de mult în România, piaţa se mişcă mai repede. Este o ţară mai mică, populaţia mai mică”, spune Randy Tharp, managing director Epstein în cadrul Real Estate Club.

„Odată ce ajungi să lucrezi după aceste standarde, nu ai cum să nu îţi doreşti să le foloseşti la fiecare proiect”, completează Mihaela Moraru, specialist BREEAM Octagon.

Schimbările ce urmează sunt cu atât mai evidente cu cât tot mai multe companii puternice, internaţionale, tatonează terenul pentru a intra în România cu investiţii de sute de milioane de euro. Potrivit consultanţilor imobiliari, aceştia aşteaptă momentul cel mai bun pentru a investi, astfel încât să maximizeze atât şansele de succes, cât şi profitul obţinut.

CITEȘTE ȘI Experţi imobiliari: „Acum este cel mai bun moment pentru a cumpăra o proprietate. Anii următori ar putea veni cu scumpiri”

 

29 February 2012