Licitaţia pentru Planul Urbanistic General (PUG) al Bucureştiului va fi reluată în câteva zile, după ce procedura ce trebuia să aibă loc la 23 martie a fost anulată în urma unor contestaţii, a declarat, arhitectul-şef al Capitalei, Gherorghe Pătraşcu.

Sursa: jurnalistul.comDupă terminarea licitaţiei, viitorul PUG va fi gata în 36 de luni. Anul viitor, va fi finalizată strategia de dezvoltare a Capitalei, strategie ce va costa bugetul municipalităţii 200.000 de euro, a precizat Pătraşcu, după întâlnirea grupului de specialişti care lucrează la "Conceptul Strategic Bucureşti 2035".

Strategia până în 2035 îşi propune să aibă alte obiective decât cea adoptată de municipalitate în 1999, care va avea drept orizont anul 2025, au spus arhitecţii prezenţi la întâlnire.

Profesorul Liviu Ianoşi, de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu", a spus că Bucureştiul, după adoptarea PUG şi a strategiei din 1999, a cunoscut o dezvoltare de 2-2,5 ori mai mare decât restul ţării, însă aceasta nu s-a văzut în calitatea vieţii, ci în dezvoltarea imobiliară.

"S-a creat o bulă imobiliară care a plesnit în Bucureşti după 2009", a mai spus Ianoşi, în opinia căruia consecinţa dezvoltării neechilibrate a Bucureştiului a fost o economie cu competitivitate redusă.

PUG cuprinde analiza, reglementările şi Regulamentul Local de Urbanism pentru întreg teritoriul administrativ, atât din intravilan, cât şi din extravilan. Altfel spus, PUG impune regulile după care se poate construi în oraş, inclusiv regimul de înălţime permis. Printre altele, documentul stabileşte şi delimitează teritoriul intravilan, zonele construibile şi zonele protejate.


16 mai 2011