Oraşul indian Jaipur este faimos în lume pentru clădirile sale istorice pictate în diferite nuanţe de trandafiriu, fiind denumit şi „Oraşul Roz”. Oraşul a fost ridicat în urma unei planificări atente, astfel că sistemul de drumuri şi planul urbanistic sunt atent organizate.

28982-222-155.jpgConstrucţia Jaipurului a început în 1727, din dorinţa maharajahului Sawai Jai Singh II, iar în circa patru ani au fost ridicate toate marile palate, drumuri şi pieţe. Jaipur a fost primul oraş planificat al Indiei şi a fost construit urmând principiile arhitecturii indiene – este împărţit în nouă mari zone, dintre care două conţin cele mai importante clădiri şi palate, iar restul de şapte sunt alocate populaţiei. Iniţial, Jaipur era înconjurat de fortificaţii, intrarea în oraş făcându-se prin şapte porţi, însă în ultimul secol, oraşul s-a extins şi s-a dezvoltat, iar această parte a devenit Centrul Vechi. În 1876, întregul oraş a fost pictat în roz, cu ocazia vizitei Prinţului de Wales, însă ulterior nu au mai fost făcute modificări, iar Jaipur a rămas cu o imagine unică.

  • Jaipur este capitala şi cel mai mare oraş al statului indian Rajasthan, ocupând locul zece în clasamentul celor mai mari oraşe din India
  • Zona metropolitană se întinde în prezent pe o suprafaţă de peste 11.100 kmp, având o populaţie de peste 6,6 milioane locuitori
  • Jaipur mai este denumit „Oraşul Roz” sau „Parisul Indiei”, având nenumărate construcţii în diferite nuante de roz (de la structuri măreţe, la piaţete mici)

Dezvoltarea Jaipurului a dus la o îmbogăţire a ofertei de locuinţe de închiriat

Jaipur joacă un rol important în economia indiană. Importantă destinaţie turistică, dar cu o infrastructură organizată, conectat de restul marilor oraşe din India, Jaipur se bucură de o intensă activitate pe piaţa chiriilor. Stilul şi standardele de viaţă ale locuitorilor s-au schimbat puternic în ultimii ani, astfel că oferta de locuinţe de închiriat s-a diversificat semnificativ,, în prezent adresându-se tuturor gusturilor şi bugetelor. Cu toate acestea, majoritatea apartamentelor oferite spre închiriere sunt extrem de accesibile pentru turiştii europeni.

Valoarea medie a chirieri în Jaipur, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 215 dolari/lună; semicentral: 140 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 320 dolari/lună; semicentral: 215 dolari/lună

Jaipur a evoluat puternic în ultima decadă, însă activitatea imobiliară a încetinit în ultimii doi ani

Jaipur a fost dintotdeuna una dintre cele mai interesante destinaţii turistice din India, fiind un oraş prosper nu atât datorită proximităţii de Delhi, cât datorită pachetului cultural bogat pe care îl are de oferit vizitatorilor. În ultimii zece ani, Jaipur a progresat enorm, lăsând în urmă statutul de oraş istoric, pentru a-şi face loc între centrele tehnologice moderne ale Indiei. Valul IT a creat şi în Jaipur nevoia de spaţii comerciale moderne, ulterior apărând şi cerere pentru locuinţe adecvate. Drept urmare, activitatea de pe piaţa imobiliară a devenit intensă, iar dezvoltatorii locali sau internaţionali şi-au îndreptat atenţia către Oraşul Roz.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo:

  • Apartament central – 1.400 dolari/mp
  • Apartament semicentral – 750 dolari/mp

În ciuda efervescenţei din ultima decadă, activitatea de pe piaţa imobiliară din Jaipur a încetinit semnificativ în ultimii doi ani. Apartamentele s-au devalorizat uşor, iar cumpărătorii au devenit interesaţi cu precădere de vile sau de terenuri amplasate în zone bune. Oraşul nu a reuşit să se dezvolte după cum au sperat analiştii şi investitorii – anumite zone s-au aglomerat, deoarece s-a construit excesiv, iar alte cartiere cu potenţial sunt prea departe de zonele de interes.

CITEȘTE ȘI: Rio de Janeiro, cel mai fermecător oraş al Braziliei

 

12 January 2013