Rio de Janeiro este faimos pentru cluburile de samba, impresionantele peisaje către ocean, spectaculoasele carnavaluri şi uriaşele petreceri în aer liber. Însă titlul de gazdă al Jocurilor Olimpice din 2016 a atras atenţia marilor investitori internaţionali asupra acestei metropole exotice, iar preţul proprietăţilor imobiliare a devenit de neoprit.

28876-avenida_rio_de_janeiro.jpgAl doilea mare oraş brazilian după Sao Paulo, Rio de Janeiro este denumit şi „Cidade Maravilhosa” (Oraşul Minunat), unic prin diversitatea sa – locuri interesante, obiceiuri fascinante, zgârie-nori şi „favelas” (cartierele de cocioabe), mărginite de plaje cu renume mondial şi de peisaje montane pitoreşti. Însă Rio nu este numai un oraş dedicat turiştilor, având al doilea mare PIB al ţării şi fiind căminul unora dintre cele mai mari companii din Brazilia şi America Latină. De asemenea, este al doilea mare centru de cercetare şi dezvoltare din Brazilia, găzduind numeroase instituţii şi universităţi.

  • Rio de Janeiro a fost capitala Braziliei timp de două secole, între 1763 şi 1960
  • Cu o suprafaţă de 1.260 kmp, oraşul are o populaţie de 6,3 milioane locuitori, în timp ce în zona metropolitană trăiesc peste 12 milioane oameni
  • Rio de Janeiro este cel mai vizitat oraş din Emisfera Sudică, iar din vara lui 2012, a intrat în patrimoniul UNESCO, la categoria „frumuseţi culturale”

În ultimii ani, Rio de Janeiro s-a transformat din oraşul sărăcăcios şi petrecăreţ într-una dintre cele mai fierbinţi destinaţii de pe planetă, iar anunţul că va găzdui Jocurile Olimpice din 2016 nu a făcut decât să sporească atenţia întregii lumi. Această hotărâre i-a adus exoticei metropole mai mult prestigiu, iar marii investitori internaţionali s-au concentrat asupra acestui oraş, care era cunoscut numai pentru petrecerile şi activităţile sale recreaţionale. Oamenii de afaceri văd Jocurile Olimpice ca pe un punct de cotitură în istoria modernă a oraşului, astfel că preţul proprietăţilor imobiliare este într-o continuă creştere.

Puterea de cumpărare a locuitorilor cu venituri medii a crescut cu aproape 50% din 2007 încoace, iar circa 35 milioane brazilieni au pătruns în clasa de mijloc. Extinderea păturii mijlocii a atras atenţia marilor dezvoltatori imobiliari, care se concentrau numai pe proiecte luxoase în Rio de Janeiro sau Sao Paulo. Aceştia au investit în proiecte rezidenţiale economice, însă cererea de locuinţe continuă să fie neacoperită. Brazilia are cel mai mare nivel de inegalitate din America Latină, ceea ce este foarte vizibil în supranumitele „favelas", cartierele de cocioabe din Rio de Janeiro şi din alte mari oraşe. Se estimează că o treime din locuitorii din Rio trăiesc în favele, situaţie similară şi în Brasilia sau Sao Paolo.

Valoarea proprietăţilor din Rio de Janeiro s-a apreciat cu 20% numai în ultimul an, piaţa imobiliară braziliană nefiind afectată de contextul financiar global

Preţul locuinţelor din Rio este în continuă creştere de câţiva ani deja, iar criza financiară mondială nu a afectat piaţa imobiliară braziliană. Valoarea proprietăţilor imobiliare din acest oraş s-a apreciat cu 20% numai în ultimul an, în timp ce preţul mediu a crescut cu aproape 180% în ultimii patru ani, conform indexului FipeZap. Cu toate acestea, analiştii imobiliari internaţionali avertizează că proprietăţile din Rio de Janeiro sunt supraevaluate cu circa 50% din cauza celor două mari evenimente sportive pe care le va găzdui Brazilia – Cupa Mondială de Fotbal din 2014 şi Jocurile Olimpice din 2016.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 5.000 dolari/mp
  • Apartament semicentral – 3.700 dolari/mp

Al doilea mare oraş brazilian se împarte în două mari regiuni, Zona de Nord (Zona Norte) şi Zona de Sud (Zona Sul), aceasta din urmă fiind cunoscută pentru turism şi pentru plajele superbe, dintre care Copacabana şi Ipanema sunt cele mai cunoscute pe plan mondial. Cele mai scumpe proprietăţi sunt în centrul oraşului sau în cartierele Leblon şi Ipanema, unde preţul mediu este de 8.000 dolari/mp. Majoritatea expaţilor preferă suburbiile cu preţuri accesibile, precum Gávea sau Jardim Botânico. Clienţii cu buget limitat se orientează către Barra da Tijuca sau Recreio dos Bandeirantes, în timp ce nordul oraşului oferă cele mai ieftine opţiuni.

Preţul de închiriere al aparthotelurilor se majorează de zece ori, pe perioada faimosului carnaval din Rio

Cea mai strălucitoare metropolă a Braziliei se bucură de o activitate intensă pe piaţa chiriilor, iar numărul ofertelor este extrem de ridicat. Apartamentele închiriate în regim hotelier au preţuri atractive pentru turişti, chiar dacă este vorba de cele cu o poziţie foarte bună, cum ar fi cele centrale sau cu vedere către plaja Copacabana. În general, perioada minimă de închiriere este de minimum o săptămână, iar preţul echivalează cu cel al unei camere la un hotel european cu două-trei stele.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 1.000 dolari/lună; semicentral: 700 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 2.000 dolari/lună; semicentral: 1.600 dolari/lună

În timpul faimosului carnaval, care adună zilnic două milioane de oameni pe străzi, închirierea unei locuinţe sau găsirea unei oferte de cazare este aproape imposibilă. Mai mult, puţinele proprietăţi disponibile au un preţ de închiriere extraordinar de scump – în această perioadă, chiria pentru aparthoteluri devine de zece ori mai mare faţă de lunile obişnuite.

CITEȘTE ȘI: În Torino, proprietăţile centrale istorice sunt mult mai ieftine decât în Roma, dar atrag la fel de mulţi clienţi

 

5 January 2013