Vă mai amintiţi de blocurile de pe Calea Rahovei, vopsite de primarul sectorului cinci în culorile curcubeului? Mulţi au criticat dur la vremea aceea decizia lui Marian Vanghelie, găsind nefiresc ca blocurile gri de altă dată să prindă atâta culoare. Cu siguranţă, iniţiativa lui Vanghelie ar fi fost privită altfel în Stockholm, de exemplu. Şi asta deoarece capitala Suediei se află printre cele mai colorate oraşe din lume.

Pe glob, există zece oraşe care se remarcă în mod deosebit la capitolul culori, aşezări care ne duc cu gândul la cu o cutie de creioane de colorat. Acestea revigorează atitudinea oricărui privitor, amintndu-ne că mediul în care trăim nu trebuie să fie neapărat şters.

21245-10-jaipur_rajasthan_india.jpg10. Jaipur –  India

Poreclit „Oraşul Roz”, Jaipur este capitala Rajasthanului. Deşi nu este multicolor, Jaipur este caracterizat de clădiri în diferite nuanţe de roz – de la structuri măreţe, la piaţete micuţe. Oraşul pare de-a dreptul ireal atunci când este traversat de elefanţi și cămile, care se strecoară printre construcţiile roz. Atmosfera ireală este amplificată la momentul răsăritului sau apusului, când culoarea este cu atât mai intensă.


21243-9-wroclaw_polonia.jpg9. Wroclaw – Polonia

Aşzat în sud-vestul ţării, Wroclaw este cel mai fermecător orăşel al Poloniei. Piaţeta centrală datează de la sfârşitul secolului al XII-lea, iar o atracție deosebită o reprezintă clădirile construite în stil gotic, din cărămidă din secolul al XIV-lea. Ca şi cea mai mare parte a ţării, oraşul are o puternică afiliere romano-catolică. Astfel că nu lipsesc catedralele în nuanţe festive, ce mărginesc cele mai multe străzi importante.

21242-8-stockholm.jpg8. Stockholm – Suedia

Stockholm, una dintre cele mai frumoase capitale din lume, este construit pe 14 insule, conectate între ele printr-o reţea de 57 de poduri. Casele vopsite la exterior în roşu, portocaliu, galben, cărămiziu sau verde sunt uniforme, cu acelaşi stil arhitectural şi aceeași înălţime. Clădirile colorate, spaţiile verzi, aerul curat şi apropierea de apă sunt trăsături caracteristice ale capitalei suedeze.


21241-7_lima.jpg7. Lima – Peru

Spre deosebire de multe dintre oraşele turistice din acest clasament, Lima este un oraş muncitoresc. Caracterizat de un amestec unic de sărăcie, cultură indigenă sau importată şi dezvoltată variat, Lima se remarcă prin diferitele stiluri arhitecturale. Clădirile art nouveau, cele construite în maniera barocului colonial de tip spaniol sau neoclasicismului francez, toate fac din acest oraș o arenă a artei și a culorilor.  

21240-6_guanajuato_mexic.jpg6. Guanajuato – Mexic

Fondat în 1554, Guanajuato este un mic orăşel cu o uriaşă avere arhitecturală de pe vremea coloniei spaniole. Guanajuato înseamnă „Dealul Broaştelor”, deoarece broasca este simbolul mexican al înţelepciunii, astfel că cele mai multe clădiri sunt verzi. Construcţiile vopsite în culori tari sunt în apropierea unei mine de argint, aparţinând Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO.


21246-5_longyearbyen_svalbard_norvegia.jpg5. Longyearbyen – Norvegia

Atunci când un orăşel este situat pe o insulă din îngheţata Arctica, unde totul este alb, un pic de culoare este mult mai apreciată decât într-o zonă plină de vegetaţie. Casele din Longyearbyen sunt vopsite în culori vii şi ies în evidenţă datorită munţilor impozanţi din jur, înzăpeziţi pe alocuri.


21238-4-newfoundland_canada.jpg4. St. John’s – Canada

Newfoundland şi Labrador reprezintă împreună cea mai estică provincie a Canadei. Capitala este St. John’s, cea mai mare aşezare a provinciei, unde locuiește peste 40% din populație. De asemenea, este cel mai vechi oraș fondat de englezi, în America de Nord. Arhitectura din St. John’s are un stil diferit faţă de restul oraşelor din Canada, cele mai importante clădiri fiind monumente istorice, rămăşiţe ale erei coloniale britanice. St. John’s este un loc extrem de colorat. Casele mai vechi şi ornamentele din lemn sunt pictate în culori vii, în mod special în zona centrală a orașului.

21237-3_buenos_aires_argentina.jpg3. La Boca – Buenos Aires, Argentina

Cel mai colorat barrio (n.r. cartier) din capitala Argentinei, La Boca este un cartier fondat de imigranţii italieni. Aceștia au luat ca model Genova, astfel că arhitectura din această zonă are puternice influenţe europene. La Boca (traducere din spaniolă: „gura”) este amplasat pe gura unui mic râu, ceea ce adaugă un fundal albastru pentru clădirile roşii, galbene şi verzi.


21236-2_willemstad_curacao_antilele_olandeze.jpg2. Willemstad – Curaçao, Antilele Olandeze

Ridicate la mijlocul secolului XVII, clădirile din capitala Antilelor Olandeze au un uimitor stil arhitectural ce reflectă culorile împrejurimilor tropicale. Pentru că Willemstad are multe construcţii în stil olandez, oraşul a fost asemănat Amsterdamului. Intrarea în portul Willemstad este deosebit de vibrantă, deoarece aici există atât locuinţe, cât şi proprietăţi comerciale, ce reunesc tot spectrul de culori.

21235-1-riomaggiore_italia.jpg1. Riomaggiore – Liguria, Italia

Unul dintre cele mai fermecătoare orăşele din lume, Riomaggiore pare să fie definiţia unei explozii de culori. Frumoasele clădiri placate cu gresie, cuibărite pe stâncile cu vegetaţie luxuriantă din Cinque Terre, privesc de sus porturile turcoaz. Deloc surprinzător, Riomaggiore este o destinaţie turistică extrem de populară, unde vizitatorii intră imediat în atmosfera veselă împărtăşită de localnici.


CITEŞTE ŞI Top 10 – Cele mai reprezentative poduri din lume

 

30 September 2011