Cristian Petrescu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, vrea să continue programul Elenei Udrea de construire de locuinţe cu chirie pentru tineri. Diferenţa stă în noua strategie de construire: de data aceasta, se va merge pe atragerea de capital privat. Astfel, statul vine cu terenul, investitorul privat vine cu banii, ANL cu organizarea, iar profiturile se vor împărţi adecvat. Deja s-a făcut şi un buget pentru cele 100.000 locuinţe care sunt în plan: este nevoie de 60 milioane euro.

23822-blocuri-anl.jpgRomânia se află pe ultimele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte condiţiile de locuire, iar acest lucru nu poate fi tolerat. Aceasta este premisa de la care Cristian Petrescu porneşte şi care a fost chiar trecută în nota de fundamentare a unui proiect de hotărâre de guvern. Peste jumătate din populaţia ţării trăieşte în locuinţe supraaglomerate, iar necesarul de locuinţe identificat depăşeşte 100.000. Astfel, programul ANL trebuie să continue, dar cu alte reguli. Este nevoie de investitori privaţi care să se implice în construcţie. Ecuaţia este următoarea:

  • Statul pune la dispoziţie terenul, obţinut de la autorităţile locale. Tot Statul plăteşte studiile de fezabilitate, de fundamentare a deciziei de cumpărare şi documentaţiile de atribuire a contractelor.
  • Investitorii privaţi construiesc, urmând să primească o cotă-parte din chiriile încasate plus rate periodice ce urmează să fie rambursate de către ANL de la bugetul de stat.
  • Banii din chirie se împart corespunzător. Astfel, 50% merge la bugetul de stat, 30% la constructor şi 20% la ANL.

Preţul apartamentelor cu două camere este de 40.500 euro

Oficialii ministerului au schiţat deja şi cifrele ataşate unui astfel de proiect. Aşadar, pentru 1.000 apartamente cu două camere şi o suprafaţă construită de 90 mp, preţul/mp construit este de 450 euro. Astfel, preţul total al apartamentelor este de 40.500 euro, iar chiria este stabilită la 113 euro/lună. Investiţia totală se ridică la 60 milioane euro. Prima plată efectuată de stat către investitorul privat este de 8 milioane euro, iar următoarele plăţi unitare periodice se ridică la 4,5 milioane euro/an.

Planurile noului ministru seamănă mult cu cele ale Elenei Udrea

Elena Udrea, fostul ministru al Dezvoltării Regionale, intenţiona să construiască 100.000 locuinţe pentru tineri în perioada 2009-2012, adică de patru ori mai mult decât construiseră autorităţile în nouă ani, până la venirea ei la şefia ministerului. Diferenţă constă în faptul că Udrea voia să construiască aceste apartamente cu banii strânşi din vânzările apartamentelor ANL către chiriaşi, lucru care a îngreunat întregul proces. În perioada 2001-2009, prin ANL au fost construite doar 26.000 de locuinţe.

CITEŞTE ŞI: Elena Udrea, înlocuită. Noul ministru are afaceri de peste un milion de euro cu MDRT


12 March 2012