Cristian Petrescu, înlocuitorul Elenei Udrea la şefia Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului are un contract de peste un milion de euro cu instituţia pe care o va conduce. De asemenea, soţia lui se ocupă cu activităţi conexe. Ea are contracte de peste 1,5 milioane euro cu Compania de Drumuri Naţionale şi Autostrăzi.

23348-clip.jpgCristian Petrescu este un personaj care a oferit mai multe motive de discuţii picante presei autohtone. De la faptul că declaraţia de avere nu coincinde cu afacerile reale, până la faptul că a militat vehement pentru legalizarea prostituţiei, precum şi faptul că soţia lui apare şi dispare din declaraţii, în diferite momente. Petrescu este, deci, un politician care nu se bucură de prea multă credibilitate, dar care cunoaşte poate mult prea bine afacerile MDRT.

Propus de PDL pentru şefia MDRT, deputatul de Bucureşti Cristian Petrescu, absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, are contracte cu acest minister în valoare de peste un milion de euro, iar soţia sa are contracte cu CNADNR în valoare de 549.000 euro şi 4.612.800 lei, adică un total estimativ de 1,5 milioane euro. Totuşi, pentru şefia ministerului, Petrescu a declarat că renunţă la afaceri.

Deocamdată, potrivit declaraţiei de interese postate pe site-ul Camerei Deputaţilor, Cristian Petrescu este preşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Turism din România, care are trei contracte semnate cu MDRT, în 2011. Însă pe site-ul MDRT apar şi alte contracte aflate în implementare de această asociaţie. Două dintre ele au o valoare cumulată de 372.000 euro, iar al treilea are o valoare care nu este făcută publică.

Soţia lui Petrescu, responsabilă cu exproprierile pentru autostrăzi şi drumuri naţionale

Conform aceleiaşi declaraţii de interese, soţia lui Petrescu are contacte de reprezentare şi asistenţă juridică în procedură de expropriere pe autostrăzile A2 şi A3, din care două contracte semnate în 2004, în valoare cumulată de 1,5 milioane euro.

Deşi în CV-ul de pe site-ul Camerei Deputaţilor se menţionează că deputatul este necăsătorit, în ultima declaraţie de avere, depusă în luna iunie 2011, Cristian Petrescu înscrie mai multe proprietăţi imobiliare deţinute de Agripina Vintilescu-soţie.

Într-un interviu acordat în urmă cu doi ani, Cristian Petrescu se declara pentru legalizarea prostituţiei, dar împotriva drogurilor.

„Sunt pro legalizare. Oricum se prostituează, însă fetele ar fi protejate, atât de lege, cât şi medical. Cel mai important aspect este protejarea fetelor, dar şi a băieţilor. Am înţeles că şi aceştia practică, plus că ar mai exista o sursă de bani la buget prin impozitarea activităţii", declara atunci Petrescu.

Cristian Petrescu s-a născut la 31 martie 1971. Potrivit CV-ului postat pe site-ul personal, Petrescu a absolvit Liceul Industrial nr. 37 din Bucureşti în 1989, iar 15 ani mai târziu, în 2004, a aboslvit Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. El are un master în Ecoturism şi Protecţia Mediului, obţinut tot la Universitatea Ecologică.

Cariera noului ministru de dezvoltare a început la strung

În perioada 1989-1991, Petrescu a lucrat ca "mecanic utilaj calcul" la I.I.R.U.C. S.A. Următorul an, a fost mecanic maşini şi utilaje la A.C.R.O. S.A., iar din 1992, a fost instructor sportiv la F.R. Modelism, timp de un an.

Abia în 1993, la Ministerul Tineretului şi Sportului, unde a stat până în 2001. Apoi a fost director de marketing ticketing la Visit SA, până în 2004 când, vreme de un an, a lucrat la cabinetul primarului sectorului 3, Liviu Negoiţă. Între 2005 şi 2007 a condus, ca director general, Centrul naţional de Învăţământ Turistic, iar în 2007, a fost director executiv al Direcţiei Dezvoltare Turism, la Primăria Capitalei.

El a făcut parte din Comisia parlamentară de anchetă pentru verificarea sumelor cheltuite de Ministerul Tineretului şi Sportului, sub semnătura Monicăi Iacob-Ridzi, pentru organizarea "Zilei Tineretului".

În ceea ce priveşte activitatea de partid, în perioada 1999 - 2001, el a fost preşedinte al OTPD Bucureşti, iar în 2000, a candidat din partea PD pentru Camera Deputaţilor. În 2001, a fost vicepreşedinte PD Sector 3, iar în 2007, a candidat la Parlamentul European.

Cristian Petrescu este preşedinte al Comisiei Naţionale de Revizie şi Control din PDL, comisie care asigură controlul asupra veniturilor, cheltuielilor şi patrimoniului partidului şi este prim-vicepreşedinte al PDL Sector 3.

CITEȘTE ȘI Noul premierul sfidează aşteptările: nu are are nicio pregătire economică

 

8 February 2012