Guvernul spune că a găsit soluţia pentru deblocarea pieţei imobiliare: toate blocurile noi, nevândute, se pot înscrie într-un soi de program ANL. Astfel, investitorii îşi trec proprietatea în administrarea statului, care o scoate la închiriat cu nişte preţuri incredibil de mici. Drept urmare, dezvoltatorii îşi recuperează investiţia într-o jumătate de secol. La propriu. Însă Guvernul nu pare să fi luat în calcul faptul că, dacă dezvoltatorii voiau să închirieze la preţuri atât de mici, puteau face asta şi pe cont propriu.

20806-apartament_de_lux.jpgIntenţia Guvernului de a lua sub aripă toţi dezvoltatorii care au probleme cu vânzarea locuinţelor este una bună, ba chiar profitabilă, pentru românii de rând. Pentru cei care nu îşi permit chiriile de pe piaţă şi, în niciun caz, să cumpere un apartament, indiferent cât de ieftin este el. Dar avantajele nu se întind de niciun fel în direcţia investitorilor.

Concesiunea se va face pe o perioadă de 20 de ani, iar chiria va fi încasată de stat

Concret, Guvernul propune dezvoltatorilor care îşi închiriază acum locuinţele pentru câteva sute de euro pe lună, să cedeze titlul de proprietate statului, care va scoate aceleaşi apartamente la închiriat cu un preţ mediu de 95 euro/lună. Concesiunea se va face pe o perioadă de 20 de ani, iar chiria va fi încasată de stat, care va achita dezvoltatorului o redevenţă. Astfel, concesionarul îşi va putea recupera investiţia în 50 de ani. În acest program poate intra orice imobil de locuinţe privat, gata construit sau care este în curs de construire, dar şi cele care se află, în prezent, în faza de proiect.

„Pentru început, vor intra cele care sunt finalizate şi care stau goale. Decât să le ţină aşa, mai rentabil este să le închirieze şi să aibă o siguranţă că îşi recuperează investiţia. De când a venit criza, sunt mii de apartamente noi care nu se mai vând. Cele mai viabile, în cadrul acestui program, sunt cele cu două camere", au explicat surse guvernamentale.

Investitorii care își permit să aștepte 50 de ani după recuperarea investiției sunt greu de găsit

Soluţia pare simplă în teorie, dar dificilă în practică. Pentru că numărul investitorilor care îşi permit să stea 50 de ani până să îşi recupereze investiţia este infim. În această categorie ar putea intra doar cei care au dezvoltat proiectul cu fonduri proprii, nu au rate la bănci şi nici parteneri de plătit. Şi chiar şi aceştia ar putea să nu găsească tentantă perspectiva de a-şi ţine banii blocaţi atât de mult timp încât, la final, ei ar putea fi încasaţi de următoarea generaţie. 50 de ani înseamnă totuşi o viaţă întreagă, chiar şi pentru un investitor care a început construcţia în tinereţe. Astfel, o chirie de puţin peste o mie de euro/an rămâne interesantă doar pentru potenţialul client.

„Chiria netă anuală se compune din valoarea amortizării, cheltuielile de administrare, taxe şi impozite, precum şi cuantumul poliţei de asigurare a locuinţei", după cum au calculat specialiştii MDRT.

De asemenea, deşi este menit să facă piaţa imobiliară să meargă mai bine, programul ar putea destabiliza întreaga piaţă a chiriilor. Asta pentru că, inevitabil, el va dărâma şi piaţa închirierilor de locuinţe vechi.

„Un apartament cu două camere renovat, situat într-un bloc vechi, se închirează cu aproximativ 200-300 de euro pe lună. Acest program va influenţa piaţa, iar chiriile vor scădea", explică agenţii imobiliari.

Totuşi, momentan, vorbim despre un proiect de hotărâre de Guvern, deci nimic concret. Reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului sunt însă destul de siguri că acesta se va pune în aplicare chiar în următoarele câteva luni.

 

CITEȘTE ȘI: Ce motive ai să stai cu chirie atunci când deţii propriul apartament?

 

 

7 September 2011