Ierusalim este un oraş în care prezentul se îmbină cu trecutul, unde anticele străduţe înguste se intersectează cu bulevardele moderne, iar vechile cartiere pitoreşti se învecinează cu ansamblurile moderne de locuinţe. Oraş Sfânt al evreilor, creştinilor şi musulmanilor, capitala Israelului joacă un rol important pe plan naţional şi mondial.

26209-jerusalem.jpgIerusalim este capitala şi cel mai mare oraş al Israelului, dar şi una din cele mai vechi aşezări din lume, precum şi centrul a trei religii monoteiste. Amplasat în Munţii Iudeei, între Marea Mediterană şi Marea Moartă, Ierusalim are o lungă istorie, în care a fost distrus de două ori, asediat de 23 ori, atacat de 52 ori şi capturat şi recapturat de 44 ori. Deşi Ierusalim este capitala oficială a Israelului, unde îşi au sediul preşedintele ţării, guvernul, parlamentul, dar şi Curtea Supremă şi Rabinatul, în prezent, toate ţările îşi menţin ambasadele în alte oraşe, din cauza litigiului încă nerezolvat dintre Israel şi naţiunile arabe şi musulmane asupra statutului oraşului. În schimb, la Ierusalim deţin consulate mai multe state (SUA, Marea Britanie, Franţa, Italia, Grecia etc.).

Ierusalimul se împarte în Oraşul Vechi şi Oraşul Nou. Oraşul Vechi este delimitat de faimoasele ziduri ridicate încă din 1538 şi este împărţit în patru mari zone: Cartierul Creştin, Cartierul Armean, Cartierul Musulman şi Cartierul Evreiesc, toate având străzi strâmte, întortocheate şi veşnic aglomerate de pelerini şi turişti. Această parte a Ierusalimului a fost înscrisa pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 1981.

La polul opus de zona veche, Oraşul Nou sau Ierusalimul de Jos impresionează prin clădirile publice culturale sau comerciale moderne, prin străzile largi şi construcţiile impunătoare ce oferă atmosfera unei capitale contemporane. Această parte a Ierusalimului s-a dezvoltat continuu începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, datorită creşterii progresive a populaţiei în interiorul Vechiului Oraş.

Oferta de locuinţe de închiriat este constant depăşită de cerere, indiferent de perioadele anului

Chiriile au crescut simţitor în ultimii trei ani, Ierusalim fiind un oraş de mare interes turistic pe plan internaţional, dar şi un important centru universitar pe plan local. Cererea pentru locuinţe de închiriat depăşeşte oferta şi este constantă, nu există anumite perioade mai aglomerate sau mai relaxate. Drept urmare, Ierusalim atrage numeroşi investitori din întreaga lume, interesaţi de afacerile de tip buy-to-let.

Valorea medie a chiriei, conform Numbeo:

  • Apartament cu un dormitor – central: 700 dolari/lună; semicentral: 670 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 1.150 dolari/lună: semicentral: 1.000 dolari/lună

Locuinţele de calitate sunt scoase rar la vânzare, cu un preţ pe măsură

În ultimii 15 ani, gradul de împroprietărire la nivel naţional a scăzut constant, ajungând la 68% în 2008, de la aproape 75% în 1995, conform Global Property Guide. Cea mai mare problemă a pieţei imobiliare din Israel, dar şi din Ierusalim, este aceea că cererea depăşeşte cu mult oferta. Drept urmare, locuinţele de calitate ies rar pe piaţă şi cu preţuri mari.

Preţul mediu al apartamentelor, conform Numbeo:

  • Apartament central – 7.300 dolari/mp
  • Apartament semicentral – 5.800 dolari/mp

Deşi instituţiile bancare sunt mai precaute acum decât în anii trecuţi, încă mai acordă credite ipotecare cetăţenilor străini. Dar, în general, clienţilor non-israelieni le este impus de către bancă un avans de 50% din valoarea proprietăţii.

CITEȘTE ȘI: Osaka, o metropolă costisitoare, însă semnificativ mai accesibilă decât Tokyo

 

1 September 2012