Sătui de preţul uriaş al locuinţelor, israelienii au decis să ia atitudine. Au ales o modalitate cel puţin inedită. Pe o arteră principală din Tel Aviv, precum și din alte oraşe din ţară, tinerii au instalat numeroase corturi, pe care ameninţă că nu le vor ridica dacă statul nu va lua măsuri împotriva chiriilor sufocante.

19855-1.jpgÎn Tel Aviv, ca şi în multe metropole din întreaga lume, chiriile şi preţul apartamentelor sunt extrem de piperate. Dar tinerii din cel mai important oraş din Israel au ales să nu stea să se uite cum banii munciţi de ei dispar în ceea ce se numeşte „bula imobiliară". Aceştia au instalat numeroase corturi pe bulevardul Rothschild, arteră importantă şi foarte circulată, declarând că nu vor demonta corturile până când guvernul nu va veni cu o soluţie care să taie din costurile din ce în ce mai mari ale locuinţelor. Demonstrațiile au început miercurea trecută și nu s-au oprit nici astăzi, așa că se pare că tinerii sunt foarte motivați și se vor ține de cuvânt. 

Protestele faţă de preţul mare şi de chiriile ridicate s-a extins şi în alte oraşe israeliene, precum Ierusalim, Beer Sheva sau Kiryat Shmona. Un puternic susţinător al acestor demonstraţii a fost Sindicatul Naţional al Studenţilor. Reprezentanţii Sindicatului au declarat că săptămâna aceasta vor ridica tabere de corturi şi în Centrul Academic Ruppin de lângă Netanya şi în cadrul Colegiului Berl de lângă Kfar Saba.

Susţinere politică există, dar nu şi soluţii concrete

Manifestanții cer guvernului să elaboreze un plan pentru a micşora chiriile, deoarece acestea au crescut necontrolat în ultimii ani. Deocamdată, autorităţile nu au prezentat nicio soluţie concretă pentru a compensa numărul scăzut de locuinţe, deşi problema este susţinută atât de Primul Ministru, cât şi de alţi politicieni.

Primul Ministru Benjamin Netanyahu a declarat că într-o ţară aşa de mică, oferta de apartamente nu se întâlneşte cu cererea din cauza unei „birocraţii scandaloase", declarând că guvernul ar trebui să se implice în această problemă.

Şi primarul Tel Aviv-ului, Ron Huldai, a declarat că sprijină cauza tinerilor. Acesta a scris pe pagina sa de Facebook că protestul este „corespunzător şi justificat". Huldai a învinuit guvernul pentru preţul ridicat al locuinţelor, spunând că „guvernul Israelului abandonează cauzele sociale, în mod conştient".

Un alt susţinător al demonstraţiilor este Carmel Shama-Hacohen (partidul Likud), care le-a promis protestatarilor că va ridica această problemă în Comitetul Economic Knesset, pe care îl conduce. Acesta i-a invitat şi pe demonstranţi la discuţii, pentru a le face auzite vocile.

„Dacă nu va cădea preţul, atunci va cădea guvernul. Pericolul nu este în programul nuclear iranian, pericolul va veni în ziua în care le va fi furat viitorul tinerilor israelieni. Nu sunt economist, dar realizez că este imperios necesar un program axat pe aceste probleme", a declarat Carmel Shama Hacohen.

Mulţi alţi politicieni au vizitat tabăra din bulevardul Rothschild, pentru a-şi exprima solidaritatea cu protestatarii, dar nu toţi au fost primiţi cu braţele deschise.


Încă o dată, Facebook pune umărul la rescrierea istoriei

Protestul a fost început de o tânără israeliană pe nume Daphni Leef, care locuieşte în Tel Aviv şi care a declarat că această „revoluţie" nu este altceva decât „un act disperat". Tânăra de 25 de ani a creat o pagină pe Facebook, unde a scris „Urgenţă! Ia un cort şi ia atitudine!". Leef a declarat pentru The Jerusalem Post că „nu mai vedea niciun motiv pentru a continua să cheltuiască mai mult de jumătate din salariu pe chiria lunară".

„Ori se va întâmpla ceva revoluţionar ca urmare a ceea ce facem noi acum, ori pur şi simplu nu va fi nicio soluţie şi problema se va agrava", a spus iniţiatoarea mişcării de protest.

Protestul corturilor vine la câteva săptămâni după ce o altă campanie de boicotare (a unui produs alimentar) a atras mai mult de 100.000 de adepţi, intrând astfel în atenţia politicienilor. Ca şi boicotul alimentar, protestul corturilor a căpătat amploare pe reteaua de socializare Facebook, scoţând la iveală un subiect care afectează direct buzunarele israelienilor.

Vezi mai multe imagini de la protestul corturilor

 

 

18 July 2011