Potrivit BNR, în domeniul construcţiilor nu este exclusă o nouă încetinire a ritmului lunar de creştere, sugerată de reducerea cu încă 13 puncte procentuale a soldului conjunctural pozitiv (până la 26 la sută), în timp ce volumul comenzilor va continua să crească într-un ritm similar celui din luna august (soldul conjunctural pozitiv nu s-a modificat: +34 la sută).

sursa:paginaweb.ro"În privinţa numărului de salariaţi, în industrie nu se întrevăd variaţii importante, având în vedere nivelul aproape nul al soldului conjunctural şi ponderea relativ ridicată (62%) a opiniilor privind menţinerea schemelor de personal la dimensiunea curentă. În construcţii se vor efectua noi angajări, însă procesul va avea o amploare scăzută (sold conjunctural: +15 la sută)", se arată în raportul BNR.


În luna septembrie, producţia industrială va marca o posibilă redresare faţă de intervalul anterior, o contribuţie importantă revenind însă efectului de bază asociat derulării, în luna august, a concediilor de odihnă în numeroase companii, se mai arată în buletinul de conjunctură din septembrie al BNR.


"Expectaţiile formulate de respondenţii din industrie sunt favorabile atât în privinţa producţiei (inversare de semn a soldului conjunctural, de la -15 la sută la +14 la sută), cât şi în cea a portofoliului de comenzi (+22 la sută) - în cel de-a doilea caz, o contribuţie pozitivă revine componentei externe a cererii", se arată în studiul Băncii Naţionale a României (BNR).


Soldul conjunctural reprezintă diferenţa între ponderea opiniilor favorabile şi cea a opiniilor nefavorabile.

27 September 2010