Preţul aurului a urcat constant în ultimii 12 ani şi va continua să crească şi în 2013, susţin analiştii Bloomberg. Drept dovadă, investitori precum George Soros sau John Paulson deţin volume importante de aur, depăşind chiar rezervele naţionale ale unor ţări precum Brazilia. Metalul preţios va ajunge, anul viitor, să se tranzacţioneze cu aproape 2.000 dolari per uncie şi va înregistra cea mai lungă perioadă de apreciere din anul 1920 şi până în prezent.

28125-aur.jpgPreţul aurului va urca în fiecare trimestru al lui 2013, iar spre ultimele luni va ajunge să valoreze cu 12% mai mult decât în prezent, atingând o medie de 1.925 dolari/uncie, adică aproape 68 dolari/gram, scrie Bloomberg.

Miliardarul John Paulson a investit 3,62 miliarde dolari în aur, prin fondul Paulson & Co., deţinând 66 tone din metalul preţios, volum ce depăşeşte rezervele naţionale ale Braziliei, Boliviei sau Bulgariei. De asemenea, fondul de investiţii controlat de miliardarul George Soros şi-a majorat deţinerile de aur cu 49%, în ultimele trei luni, conform datelor comisiei de reglementare a pieţelor de capital din SUA.

  • Preţul aurului s-a majorat cu 11% în 2012, ajungând la 1.733 dolari/uncie (61 dolari/gram)
  • Maximul istoric a fost atins în septembrie 2011, când preţul ajunsese la 1.921 dolari/uncie (aproape 68 dolari/gram)
  • Investitorii au achiziţionat anul acesta 247 tone aur, volum ce depăşeşte producţia anuală a SUA
  • Recordul istoric al deţinerilor de aur ale investitorilor privaţi pe burse a fost atins pe 16 noiembrie - 2.603,7 tone aur, cu o valoare estimată la 144,3 miliarde dolari. Volumul este depăşit numai de rezervele naţionale ale SUA şi Germania

Majoritatea băncilor centrale, din Europa şi până în China, promit mai multe măsuri de stimulare a creşterii economice, ceea ce provoacă îngrijorare în legătură cu rata inflaţiei şi cu devalorizarea monedelor naţonale. În acelaşi timp, preşedintele american Barack Obama i-a convocat pe liderii Congresului pentru a stabili detaliile „vârfului fiscal”, un plan de majorare a taxelor şi de reducere a cheltuielilor publice.

„Privim aurul ca pe un adăpost de ignoranţa şi nepriceperea politicienilor. Este un moment bun pentru a acumula o anumită protecţie în portofolii prin deţinerea unui activ material, precum aurul”, declară pentru Bloomberg Michael Mullaney, care administrează active de 9,5 miliarde dolari din poziţia de director de investiţii în cadrul Fiduciary Trust, Boston.

CITEȘTE ȘI: Gabriel Popoviciu a încasat 14 milioane euro pe un teren de 15.000 mp. Vezi unde se află terenul

 
 

20 November 2012