Economistul George Soros priveşte criza europeană într-o manieră uşor diferită, notează publicaţia Forbes. Miliardarul nu exclude posibilitatea transformării Uniunii Europene într-un imperiu german, dar susţine că nu ar fi cea mai bună soluţie pentru problemele economice cu care se confruntă Europa la momentul acesta.

25186-soros.jpgSoros demonstrează o încredere aproape fanatică în democraţia republicană şi este aproape terifiat de ideologia totalitaristă, se arată într-un editorial Forbes. Economistul nu este încântat de ideea unui imperiu, dar există şi un unghi diferit din care poate fi privită întreaga situaţie. Ideea în sine a unui imperiu german nu pare a fi în neregulă, dar specialiştii contestă faptul că germanii ar putea conduce un astfel de teritoriu. În materialul Forbes, se subliniază faptul că Germania a încercat de vreo şase ori să constituie un imperiu în ultimii 2000 de ani, dar a eşuat de fiecare dată. Iar cum motivul insuccesului nu a fost încă identificat, Germania ar trebui să respecte experienţele trecutului.

Zona euro ar putea ajunge să fie dominată de Germania, iar în această situaţie, divergenţele dintre statele creditoare şi cele îndatorate s-ar adânci. Statele periferice s-ar transforma în zone afectate permanent de criză, astfel că vor avea o continuă nevoie de tranşe de bani. Întreaga situaţie ar transforma Uniunea Europeană în ceva complet diferit faţă „noţiunea fantastică” de la care a pornit. UE ar deveni un imperiu german, iar statele periferice ar fi un fel de regiuni suburbane. Tuturor cred că ni se pare inacceptabilă această idee, dar am un deosebit respect pentru Germania în actuala ei formă”, a declarat George Soros în cadrul Festivalului de Economie din Italia.

Criza datoriilor suverane ar trebui depăşită, liderii europeni ar trebui să colaboreze pentru a găsi o soluţie, dar Berlinul nu ar trebui privit ca o capitală a Europei. Unele voci susţin că germanii nu pot conduce Bătrânul Continent, că vor da greş, atrăgând după ei şi tot restul lumii.

CITEŞTE ŞI: Uniunea Europeană se îndreaptă către un deceniu pierdut. România şi celelalte state emergente au datoria reechilibrării

 

 

6 June 2012