Prăbuşirea pieţei imobiliare este una dintre cele mai grave probleme ale Spaniei, la momentul acesta. Guvernul se luptă să reatragă investitorii străini, dar şi să crească numărul turiştilor, aşa că ia în calcul implementarea mai multor măsuri. Între timp, chiar şi casele din cele mai cunoscute zone de vacanţă s-au devalorizat puternic, dar clienţii tot întârzie să apară.

25657-madrid.jpgPoliticienii spanioli realizează că revenirea economică a ţării stă în mâinile investitorilor din străinătate, indiferent că este vorba de mari companii sau de particulari care sunt atraşi de preţurile scăzute de pe piaţa imobiliară. Astfel că se analizează diferite modalităţi prin care segmentul rezidenţial ar putea atrage bani de peste hotare.

„Guvernul spaniol se gândeşte să ofere permise de şedere pe termen lung tuturor străinilor care achiziţionează apartamente în valoare de cel puţin 250.000 euro, ceea ce ar trebui să surâdă oricărui potenţial client din afara ţării”, a declarat pentru GPG Marc Pritchard, manager la Taylor Wimpey de Espana.

Susţinătorii acestei propuneri speră că astfel potenţialii clienţi se vor orienta cu precădere către proprietăţile de calitate, atraşi de ideea că vor fi scutiţi în viitor de grijile privind dreptul de şedere.

Autorităţile spaniole nu neglijează nici sectorul turismului şi vor să implementeze câteva măsuri pentru a creşte numărul vizitatorilor. Se analizează conceperea şi dezvoltarea unui plan de loialitate pentru turiştii care revin în Spania, dar detaliile nu au fost încă puse la punct. În plus, politicienii doresc şi stimularea turismului intern, aşa că vor să implementeze un program pentru a încuraja spaniolii să călătorească în ţară, oferindu-le diverse facilităţi.

În multe zone din Spania, preţul locuinţelor s-a înjumătaţit. Nu au scăpat nici staţiunile faimoase

Piaţa imobiliară spaniolă are nevoie cu disperare de ajutor din partea guvernului – preţul proprietăţilor s-a prăbuşit, clienţii întârzie să îşi facă apariţia, astfel că numeroase alte segmente conexe au de suferit. Estimări neoficiale indică faptul că circa 600.000 locuinţe noi şi alte 200.000 unităţi aproape finalizate stau goale, clienţii nefiind atraşi nici măcar de preţul mic. Multe dintre aceste locuinţe sunt amplasate în zone de vacanţă, iar consultanţii imobiliari spanioli spun că în anumite regiuni preţul a ajuns să coboare chiar şi cu 60%. Mai mult, în toate zonele s-au înregistrat scăderi semnificative de preţ, chiar şi în locuri despre care se credea că nu vor fi atinse de criza imobiliară, cum ar fi Insulele Baleare, unde proprietăţile s-au devalorizat cu peste 40%.

Deşi oferta depăşeşte cu mult cererea aproape inexistentă, vor mai apărea proprietăţi pe piaţă, avertizează specialiştii. Băncile sunt obligate prin lege să scoată la vânzare după doi ani locuinţele executate silit, astfel că anul acesta vor apărea noi oferte.

Spania are unul dintre cele mai ridicate grade de împroprietărire din Uniunea Europeană. În ciuda prăbuşirii segmentului rezidenţial, Spania figurează în clasamentul celor mai evaluate pieţe rezidenţiale din lume.

CITEŞTE ŞI Sistemul bancar spaniol în pericol. Zona euro încearcă să împiedice Spania să ajungă în situaţia Greciei

 

17 iulie 2012