Posibilitatea ca Spania să rateze ţinta de deficit bugetar de anul acesta este extrem de ridicată, avertizează reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI). Guvernul de la Madrid ar trebui să se orienteze către reforme mai ample, pentru a reduce eficient din datorii, notează BBC.

25312-0.jpgGuvernul spaniol taie simţitor din cheltuielile publice şi implementează reforme drastice pentru ca anul acesta deficitul bugetar să fie adus la 5,3%, de la 8,5% anul trecut. Însă numeroşi economişti sunt de părere că ţinta este nerealistă, în ciuda eforturilor depuse.

Guvernul de la Madrid a apelat la ajutorul comunităţii europene săptămâna trecută, astfel că Spania a primit fonduri de circa 100 milioane euro, bani ce vor fi injectaţi în sistemul bancar aflat în dificultate.

Măsurile de austeritate de până acum nu au avut efectul scontat

Spania trebuie să reducă şi mai mult din cheltuielile bugetare, dar şi să atragă venituri prin mărirea taxelor, arată FMI. Cu toate acestea, guvernul de la Madrid trebuie să dea dovadă de prudenţă: deficitul nu trebuie redus prea repede, având în vedere „dubla recesiune fără precedent şi nivelul deja ridicat al şomajului”, avertizează specialiştii FMI. Spania are cea mai înaltă rată a şomajului din Zona euro, aproape unul din patru cetăţeni neavând un loc de muncă.

Guvernul de la Madrid a anunţat, la începutul acestui an, reduceri de cheltuieli de 27 miliarde euro, reprezentând una din etapele celui mai dur program de austeritate din istoria Spaniei. Alte modificări includ îngheţarea ajutoarelor de şomaj şi a salariilor bugetarilor, micşorarea bugetelor ministerelor, dar şi majorarea taxelor aplicate marilor companii.

Însă reducerile cheltuielilor publice şi creşterea taxelor au compromis revenirea economică a Spaniei. Țara se află din nou în recesiune, iar sectorul bancar este puternic afectat de prăbuşirea pieţei imobiliare.

CITEȘTE ȘI: Se pregăteşte Spania să calce pe urmele Greciei?

 

18 June 2012