Creditele bancare reprezintă una dintre cele mai des întâlnite motive de îngrijorare, în rândul clienţilor. Explicaţiile sunt multe: de la perioada lungă pe care se întinde un credit ipotecar, de exemplu, până la faptul că suma ce trebuie plătită lunar se transformat într-o povară grea. Consecinţele sunt dure, în cazul în care termenii contractului nu sunt respectaţi. Dar această problemă poate fi evitată cu uşurinţă, dacă înainte de semnarea creditului, clienţii nu se grăbesc să îşi vadă banii în cont, ci analizează cu atenţie contractul, fac un plan financiar şi iau în calcul inclusiv neprevăzutul. Educaţia financiară este încă un domeniu abstrat în toată lumea, dar el ar trebui aprofundat, mai ales în perioada dificilă pe care o traversăm.

31359-gty_signing_loan.jpgAtunci când vine vorba de probleme cu băncile, clienţii se grăbesc să arunce vina pe inflexibilitatea instituţiilor financiare. Contractele sunt văzute mai degrabă drept orientative, iar clienţii au, de multe ori, pretenţia ca situaţiile dificile care apar în vieţile lor să stea drept scuze solide în caz de neplată. Asemenea situaţii ar putea fi evitate mult mai simplu decât poate părea. Educaţia financiară este soluţia, iar oricine doreşte să lucreze cu băncile ar trebui să treacă printr-un curs intensiv înainte să semneze contractul.

„Clienţii neinformaţi îşi fac o defavoare imensă în momentul în care merg să semneze un contract cu banca. Nu mai suntem în vremurile în care sunt doar două oferte pe piaţă, acum sunt zeci de oferte care trebuie bine analizate, căci ofertele comerciale, reclamele, pot scoate în evidenţă anumite calităţi, dar pot ascunde multe dezavantaje. Clienţii pot ajunge să aleagă intrumentele greşite de economisire, investiţiile se pot transforma în pagubă, ba chiar pot ajunge la risc de fraudă, dacă nu ştiu ce fac”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Marius Niţescu, analist economic la E/C Advisors.

De cealaltă parte, clienţii bine informaţi pot să primească exact ce îşi doresc: produse de economisire care le aduc dobânzile cele mai profitabile, ba chiar pot să construiască produse personalizate pentru propriile nevoi. Chiar dacă educaţia economia este un concept străin pentru mulţi acum, termenii de bază nu sunt tocmai de speriat.

Faceţi planuri pe termen lung şi pe termen scurt

În primul rând, este nevoie ca fiecare dintre noi să îşi stabilează un ţel financiar. Acesta ar trebui să fie împărţit în două categorii: termen scurt şi termen lung. Ţelul pe termen scurt ar trebui să includă un plan de economisire pe şase luni sau reducerea cheltuielilor, timp de un an. Planurile pe termen lung cer ani întregi de dedicare financiară. În această categorie intră creditele imobiliare sau ipotecare sau punerea la punct a unui cont de economii pentru bătrâneţe. Planurile pe termen lung pot deraia adesea din cauza situaţiile neaşteptate care apar pe termen scurt, iar cheia reuşitei este determinarea de a nu schimba nimic odată cu provocările apărute de-a lungul timpului.

Datoriile trebuie plătite la timp

Există două strategii de a plăti datoriile. Prima dintre ele se traduce în achitarea datoriilor cu dobânda cea mai mare la început. Această metodă reduce suma datorată prin faptul că nu lasă dobânzile să crească suma lunară de plătit. A doua metodă constă în achitarea celei mai mici datorii la început şi apoi plata unor sume minime la fiecare dintre celelalte datorii. Astfel, se vor achita treptat mai multe datorii, fapt care îl motivează pe client să continue să plătească până când încheie toate contractele.

Fiţi pregătiţi pentru situaţiile neprevăzute

Din păcate, lucrurile neplăcute se întâmplă atunci când sunt cel mai puţin aşteptate. Un dezastru natural sau o perioadă de spitalizare se pot transforma într-o problemă financiară majoră, dacă indivizii nu au o plasă de siguranţă. La modul ideal, clienţii ar trebui să îşi facă economii cât să le ajungă timp de şase luni, în caz de urgenţă. Mai multe siteuri au pregătite calculatoare care îţi estimează suma necesară de bani, pentru siverse situaţii de forţă majoră.

Eliminaţi micile cheltuieli

Pentru oricine, indiferent de situaţia financiară, este crucial să înţeleagă cum se adună în timp micile cheltuieli. Un simplu gest, precum a renunţa la cumpărarea cafelei de dimineaţă sau renunţarea la fumat, poate economisi sute de lei pe an. De asemenea, economisirea mărunţişului şi a găti acasă în loc de a merge la restaurant sau a comanda prânzul la serviciu sunt alte strategii pe care consumatorii le pot implementa pentru a reduce cheltuielile.

O statistică a E/C Advisors arată că aproape 80% dintre divorţuri au principal motiv problemele financiare, 70% dintre salariaţi cheltuiesc totul până la viitorul salariu iar peste 40% dintre pensionari nu au nimic economisit şi se bazează exclusiv pe pensie. De asemenea, doar 17% dintre clienţii bancari citesc contractele înainte să le semneze, peste jumătate dintre aceştia nu au un buget lunar, aproximativ 20% nu ştiu ce sume cheltuiesc pe produsele alimentare, obiecte necesare în casă ori divertisment.

NU RATA: Cum mai poţi economisi, cu un credit ipotecar? Rambursarea parţială: 150 lei/lună te ajută să salvezi 14.000 euro

 

 

26 August 2013