Băncile au mai primit un răgaz de la Guvern. Aplicarea articolului din Codul de procedură civilă care dă dreptul ANPC să denunţe în instanţă clauzele abuzive din contratele de adeziune, inclusiv cele bancare a fost amânată pentru luna iulie.

29406-contract.jpgArticolul va intra în vigoare la 1 iulie 2013, în timp ce noul Cod de procedura civilă se va aplica începând cu mijlocul lunii februarie. Amânarea ar reprezenta un angajament asumat de guvern si in ultima scrisoare de intenţie convenita cu FMI. 

Mă bănuiţi ca sunt prieten cu bancherii. Nu sunt prieten deloc. Sunt prieten cu cei care beneficiază si, la un moment dat, sunt abuzaţi de anumite contracte si clauze. Aceea a fost o clauza pentru a cărei implementare – asta a fost discuţia si cu FMI – este nevoie de o perioadă de timp, dar ea se aplică de la 1 iulie”, a precizat premierul Victor Ponta, citat de Mediafax. 

Proiectul ar trebui să aducă o soluţionarea colectiva a unor probleme din contractele de adeziune. Mai exact, modificările prevedeau ca odată ce o instanţă naţionala constată caracterul abuziv al unei clauze într-un contract de adeziune, instanţa poate să emită o hotărâre prin care sa dispună eliminarea respectivei clauze din toate contractele similare.

FII INFORMAT! AFLĂ Dacă poate creşte banca dobânzile, în cazul creditelor?

Guvernul a anunţat că intenţionează să realizeze un studiu de impact şi o consultare publică cu toţi jucătorii relevanţi pe marginea acestui subiect fierbinte. 

În toamna anului trecut, reprezentanţii băncilor din România au cerut deschidere din partea Ministerului Justiţiei şi BNR, spunând că un calcul estimativ arată că intrarea în vigoare a noii proceduri ar aduce pierderi sistemului bancar de peste 600 milioane euro. 

Înainte de a contracta un credit bancar studiați atent ce drepturi aveți. Informații pe această temă găsiți în articolul: Află care sunt drepturile clienţilor

1 February 2013