Ministrul nominalizat pentru şefia Ministerului de Finanţe, unul dintre cei mai importanţi oameni din BNR, a explicat faptul ca un curs valutar stabil este imposibil până când formula Guvernului nu va fi clar stabilită. Cel mai probabil, fluctuaţiile valutare se vor tempera la începutul săptămânii viitoare.

24580-curs_euro.jpgMoneda europeana ar putea să îşi tempereze creşterea începând de luni. Exista o singura condiţie: cursul îşi va reveni dacă Parlamentul va aproba Cabinetul Ponta şi programul de guvernare.

“Cursul valutar este liber, se stabileşte pe baza raportului dintre cerere şi ofertă pe piaţa valutară. Există o anumită volatilitate în raport cu ceea ce se întâmplă în plan european, internaţional, există lucruri care ţin de riscuri, de incertitudini în zona unor ţări UE”, a declarat Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR şi ministrul propus la Finanţe.

Desigur, problemele care aduc variaţii pe cursul valutar nu sunt numai cele interne. Criza continuă să genereze neajunsuri la nivel mondial, dar se iau masuri vizibile. Aşadar, rectificarea cursului este cu atât mai posibilă în condiţiile în care, pe plan internaţional, se depun eforturi pentru a da mai multă credibilitate investitorilor către unele ţări care se confruntă cu deficite relativ mari.

După căderea Cabinetului Ungureanu, cotaţiile monedei euro pe piaţa locală au atins valori maxime istorice atât vineri, cât şi în şedinţa de luni. În aceste două şedinţe cursul a urcat de la 4,3750 lei/euro la 4,4150 lei/euro, o creştere de aproximativ 1%. Lucrurile s-au complicat şi mai tare miercuri, când referinţa publicată de BNR a atins un nou maxim istoric, de 4,4168 lei/euro , în creştere cu 1,98 bani faţă de nivelul de luni. Deprecierea leului s-a temperat însă spre jumătatea zilei.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a decis miercuri să menţină rata de politică monetară la 5,25% pe an, oprind seria de reduceri consecutive de dobândă începută în noiembrie anul trecut, poziţie anticipată de analişti după căderea Guvernului Ungureanu, săptămâna trecută. Isărescu a explicat că banca centrală a oprit ciclul de reducere a ratei de politică monetară din cauza celor mai recente evenimente politice interne, care s-au suprapus unor evoluţii externe nefavorabile, inclusiv la nivelul sistemului bancar.

CITEŞTE ŞI: Cum faci să vinzi o locuinţă repede şi la cel mai bun preţ?


3 May 2012