Cursul euro a scăzut la 4,3364 lei/euro, ajungând la cel mai redus nivel al ultimelor 12 luni. Moneda naţională s-a apreciat imediat după ce JP Morgan, cea mai mare instituţie financiară americană din punct de vedere al activelor, a anunţat că va include obligaţiunile României într-un indice propriu.

29064-curs_euro.jpgUn curs mai mic decât cel de astăzi a fost afişat de Banca Naţională a României în data de 30 ianuarie 2012, cânt euro a fost cotat la 4,3340 lei. Cursul de astăzi este cu 5,3 bani mai redus decât cel din sesiunea precedentă, când nivelul era de 4,3894 lei/euro.

  • Dolarul american este cotat la 3,2596 lei, un nivel mai scăzut nemaifiind atins din 29 februarie 2012, când moneda americană valora 3,2357 lei
  • Francul elveţian este cotat la 3,5061 lei, respectiv cel mai redus nivel din decembrie 2011, când francul valora 3,5037 lei

Colosul american JP Morgan a anunţat că obligaţiunile României vor fi incluse, de la începutul lunii martie, în indicele instituţiei americane pentru bondurile guvernamentale de pe pieţele emergente, notează Mediafax. Vestea a dus imediat la aprecierea monedei româneşti pe pieţele internaţionale, deşi includerea nu este încă un fapt stabilit, subliniază specialiştii.

 „După momentul anunţului de marţi seara, leul a câştigat circa 1% pe volume semnificative, ajungând la nivelul de 4,34 lei/euro, atins ultima dată în februarie 2012. În opinia noastră, banca centrală a înfrânat avansul leului prin intervenţii importante ieri şi credem că va continua să îşi crească rezervele valutare, fapt ce ar împiedica o apreciere clasă a leului dincolo de 4,3 lei/euro, în perioada următoare”, se arată într-un comunicat ING Bank.

Tendinţa de apreciere a monedei naţionale va încetini treptat, consideră analiştii, datorită cererii naturale pentru valută şi a potenţialelor intervenţii oficiale efectuate cu scopul reclădirii rezervelor valutare ale băncii centrale.  

 

CITEȘTE ȘI 2013: Ratele dobânzilor s-ar putea stabiliza. Creditele în euro se vor obţine mai greu

 
 

16 January 2013