Modificarea contractului de credit nu se poate face fără acordul dumneavoastră. Dacă banca vă cere să semnaţi un act adiţional la contractul credit şi nu sunteţi de acord, aveţi dreptul să refuzaţi.

29187-hdb-and-bank-loans.jpgLegislaţia interzice băncilor să introducă în contractele de credit clauze care să le permită ulterior posibilitatea de a modifica unilateral condiţiile contractuale stabilite iniţial. Contractul semnat iniţial poate fi modificat doar daca beneficiarul creditului este de acord cu modificările propuse de bancă.

În cazul în care clientul nu este de acord cu noile condiţii stabilite de bancă, poate refuza semnarea actului.

“În prezent, legislaţia nu mai permite apariţia unor abuzuri, aşa cum se întâmpla în trecut, când băncile ameninţau clienţii cu rezilierea contractului de credit, daca nu acceptau noile condiţii. Art. 41 din OUG 50/2010 interzice în mod expres orice penalizare a clienţilor pentru neacceptarea unui act adiţional, inclusiv declararea împrumutului ca “scadent imediat” (plata imediată a soldului rămas de rambursat)” specifică analiştii financiari de la expertulbanilor.ro.

De asemenea, acceptarea tacita a actului adiţional este exclusă, atunci când clientul nu trimite băncii niciun răspuns. Actul adiţional propus de instituţia de credit poate deveni valid doar dacă clientul este de acord cu semnarea lui sau dacă actul a fost întocmit, în baza unei legi ce impune modificarea contractelor de credit.

In toate cazurile, băncile au obligaţia prin lege de a-şi anunţa clienţii cu cel puţin 30 de zile înainte ca noile clauze contractuale sa fie aplicate, iar clientul trebuie sa aibă la dispoziţie minimum 15 zile pentru a accepta sau respinge actul adiţional. Respingerea actul adiţional are ca efect continuarea contractului de credit in forma iniţială.

CITEȘTE ȘI: Cum alegem un credit bancar?

 

24 January 2013