Banca Centrală Europeană avertizează: există posibilitatea ca două mari bănci să intre simultan în incapacitate de plată. Iar dacă această ipoteză era valabilă şi în urmă cu ceva timp, problemele acumulate în ultima perioadă au crescut la un nivel nemaiatins de la debutul crizei financiare.

22709-vv.jpgProbabilitatea ca două sau mai multe bănci să intre simultan în faliment în următorii doi ani era aproape nulă la începutul lui 2007, a atins apoi un vârf de 15%, iar în prezent se află la un maxim de 25%.

Creşterea din ultimele şase luni a probabilităţii ca una sau mai multe bănci mari din Zona Euro să intre în default a fost mai rapidă şi mai puternică decât în trecut, iar indicatorul privind riscul sistemic a atins maxime nemaiîntâlnite de la lansarea sa, în 2007", se arată în raportul BCE referitor la riscurile legate de stabilitatea financiară din zona euro.

Cel mai mari riscuri sunt, în opinia oficialilor BCE, extinderea crizei datoriilor, fragilitatea sectorului financiar şi creşterea economică lentă, trei factori care se alimentează unul pe celălalt. Vicepreşedintele BCE a declarat că sectorul bancar trebuie să evite reducerea creditării, care ar fi catastrofală pentru creşterea economică. El a adăugat că măsurile luate de BCE pentru finanţarea ieftină şi nelimitată a băncilor face ca acestea să nu aibă nicio scuză pentru reducerea creditării. În schimb, riscul unei prăbuşiri a zonei euro nu a fost luat în considerare, întrucât „este de neconceput", a conchid vicepreşedintele BCE.

CITEȘTE ȘI Se înrăutăţeşte situaţia: BCE ar putea tipări bani, pentru a salva Zona euro


20 December 2011