Banca Centrală Europeană ar putea recurge la măsuri atipice, pentru a trece Zona euro de perioada crizei datoriilor suverane: tipărirea de bani. Presiunile în această direcţie sunt mari şi, consideră analiştii internaţionali, BCE ar putea ceda în curând. Se vehiculează o perioadă de doar câteva luni.

22145-eurooooo.jpgUn sondaj făcut în rândul a 50 de analişti ai pieţei obligaţiunilor arată o probabilitate de 48% ca BCE să recurgă la măsuri neconvenţionale, cum au făcut Rezerva Federală a SUA şi Banca Angliei. Astfel, specialiştii iau în calcul drept plauzibilă tipărirea de bani, o decizie care ar marca o schimbare controversată a actualei politici, în care achiziţiile de obligaţiuni sunt sterilizate prin atragerea de lichidităţi din sistemul bancar. Majoritatea analiștilor care anticipează astfel măsuri consideră că acestea vor fi luate până în martie. Jumătate dintre analişti se aşteaptă ca BCE să-şi asume un rol şi mai important, devenind creditor de ultimă instanţă pentru statele cu probleme financiare.

Până acum, conducerea BCE și-a menținut poziția vis-a-vis de această măsură

Conducerea BCE a respins apelurile internaţionale pentru o intervenţie decisivă a instituţiei în consolidarea Zonei euro, dar volatilitatea de pe pieţele obligaţiunilor din ultimele săptămâni a crescut presiunea pentru un rol mai important al autorităţii monetare.

La acest moment, numai BCE are puterea de a calma tensiunea din pieţele financiare pe termen scurt, în timp ce aşteptăm ca guvernele statelor de la periferia Uniunii monetare să aprobe reforme", a declarat Thomas Costerg, de la banca Business Chartered.

Extinderea crizei datoriilor de la statele de la marginea Zonei euro către economiile mai importante a crescut presiunea pentru acţiuni mai îndrăzneţe. Tocmai de acea, analiştii internaţionali sunt de părere că este vorba doar despre o scurtă perioadă de timp până când BCE va acţiona mai flexibil decât a făcut-o vreodată.

CITEŞTE ŞI: Germanii caută soluţii pentru a-i exclude din Zona euro pe membrii risipitori


21 November 2011