Chiar dacă traversăm vremuri în care creditarea este dificilă, există un produs bancar pe care chiar şi statul îl încurajează. Se numeşte creditul bauspar şi se rezumă, în principiu, la faptul că banii depuşi de clienţi se cumulează cu două tipuri de bonus: o parte care vine de la bancă, o altă parte care vine de la stat. Cu cât mai mulţi bani economisiţi, cu atât mai mari sunt beneficiile. Acest sistem este cel care vine ca o garanţie pentru faptul că un asemenea credit are cele mai mici şanse de eşec.

25574-lowinterest.jpgCreditul tip bauspar porneşte de la economisire. Înainte să primească împrumutul de la bancă, clientul trebuie să depună lunar în cont o anume sumă de bani. Sumă pe care el o stabileşte, în funcţie de cât de mare este împrumutul pe care îl vizează. La aceşti bani, banca vine cu dobândă, iar statul contribuie anual cu 25% din suma totală economisită. Banii obţinuţi pot fi folosiţi la orice, de la renovare la avans pentru o locuinţă.

Dobânzile pentru împrumuturile imobiliare sau ipotecare sunt preferenţiale, pentru clienţii de bauspar

Pentru clienţii care vor chiar să obţină un credit mai mare, pentru achiziţia unei locuinţe, dobânzile sunt preferenţiale, iar rata lunară nu este mai mare decât suma economisită până atunci. Cert este că, datorită anilor de economisire dinainte de creditare, banca are certitudinea că solicitanţii au toate mijloacele necesare pentru a nu ajunge în incapacitate de plată. Practic, ei demonstrează capacitatea financiară de a susţine plata ratelor la credit pe o perioadă îndelungată. În plus, împrumutul se oferă exclusiv în monedă naţională, ceea ce aduce siguranţă în faţa fluctuaţiilor valutare. Acest tip de produse este oferit exclusiv de către băncile de locuinţe, care au astfel un avantaj în faţa băncilor comerciale. Acestea din urmă nu pot afla cu exactitatea bonitatea clientului, ci doar să afle informaţii despre istoricul lui financiar în diferite contexte. Astfel, mai puţin de 0,1% dintre creditele acordate de băncile de locuinţe sunt neperformante, conform datelor publicate de Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locativ din România.

Țările cu o economie puternică au foarte multe împrumuturi tip bauspar

La nivel personal, avantajul creditelor de tip bauspar este deci certitudinea viitorului. La nivel naţional însă, ele sunt chiar esenţiale pentru economie. În general, ţările unde creditele bauspar sunt larg răspândite au traversat mai uşor criza financiară. Austria este un exemplu elocvent. Acolo, 60% dintre cetăţeni au astfel de contracte. Și în Germania, procentul se ridică la 35%. În România, produsul este relativ nou şi necunoscut, iar clienţii, încă temători. Doar 0,1% din soldul creditelor pentru populaţie este format din contracte bauspar. Creşterea a fost însă constantă în ultimii ani, iar reprezentanţii băncilor de locuinţe, tot mai optimişti.

CITEȘTE ȘI Cum să îţi renovezi casa cu bani de la stat

 

11 July 2012