BCR şi BRD, primii doi jucători din sistemul bancar, au obţinut de la Ministerul de Finanţe suplimentarea cu 105 mil. euro a plafonului de garanţii pentru vânzarea de credite ipotecare prin programul "Prima casă".

26299-prima-casa.jpgBRD a primit garanţii de 60 mil. euro pentru că a epuizat mai rapid plafonul primit anterior, în timp ce plafonul BCR a fost suplimentat cu 45 mil. euro. Oficialii BRD afirmă că garanţiile noi sunt suficiente pentru onorarea cererilor de credite până la finalul acestui an.

"Suma rămasă din plafonul actual este sub 8 milioane de euro şi deja banca a solicitat şi obţinut sume din noul plafon aprobat pentru anul 2012. BRD este capabilă în acest moment să susţină toate cererile de creditare din programul «Prima casă» până la finalul acestui an", a declarat Adrian Jantea, director de promovare şi distribuţie persoane fizice în cadrul BRD.

De cealaltă parte, BCR îşi îndeamnă clienţii să se grăbească dacă vor un credit garantat de stat, anunţând că mai are la dispoziţie garanţii pentru finanţări de numai 20 mil. euro din vechea alocare.

"Numărul cererilor este în creştere continuă în ultimele luni, astfel că ne apropiem rapid de plafonul de garantare alocat", a declarat ieri Ioana Mihai, şef departament credite garantate în cadrul BCR. Oficialii băncii nu au făcut public că de fapt au obţinut noi garanţii de la stat şi vor putea continua finanţările pe termen mai lung.

Băncile care vor garanţii suplimentare trebuie să notifice Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri cu privire la intenţia de a solicita alocarea de sume din noul plafon cu cel puţin 30 de zile înainte de data la care estimează că vor epuiza garanţiile primite deja. Fondul de Garantare este instituţia care gestionează garanţiile acordate de stat, dar şi plăţile efectuate către bănci în contul creditelor ajunse în "default".

Dintre băncile participante la program, doar CEC Bank a mai anunţat până acum că a primit o suplimentare a plafonului de garanţii, cu 11,5 mil. euro. Guvernul a alocat în luna iulie garanţii de încă 200 mil. euro pentru suplimentarea plafonului acordat în a patra ediţie a programului. Statul garantează numai jumătate din finanţările acordate, băncile asumându-şi riscul pentru restul creditului.

 

Sursa

9 September 2012