Eterna dezbatere dintre chiriaşi şi proprietari gravitează de obicei în jurul banilor şi al costurilor calculate pe termen lung. Ambele tabere reuşesc să aducă argumente valabile, însă la nivel naţional, procentul proprietarilor români este covârşitor, de peste 90%. Lucrurile rămân neschimbate, chiar şi după prăbuşirea recentă a pieţei imobiliare – cei mai mulţi români îşi doresc să deţină o locuinţă. Dar liniştea sau fericirea vin odată cu propriul cămin?

32456-fericirea_are_chipul_tau.jpgStarea de mulţumire sufletească este greu de măsurat şi implică numeroase variabile. Însă toate categoriile de clienţi sunt de acord asupra faptului că încântarea ce vine odată cu achiziţionarea unei locuinţe este inegalabil mai mare decât bucuria adusă de închirierea unui apartament. Dar odată cu propriul cămin vin şi numeroase alte griji.

Chiriaşii sunt scutiţi de grijile unui credit, iar presiunea psihologică este mai mică

Imobiliarele reprezintă o investiţie financiară foarte bună, pentru un client răbdător, mai ales într-o piaţă imobiliară sănătoasă, în care preţurile cresc încet şi sigur – spun specialiştii internaţionali. Dar pentru nenumăraţi români, ratele unui credit consumă un procent atât de ridicat din venituri, încât căminul devine singura investiţie financiară.

„Noi, ca şi popor, nu avem deocamdată suficientă educaţie financiară, noi nu cunoaştem conceptul de a pune banii să lucreze pentru noi. Cei mai mulţi români se îndatorează cât mai mult la bancă pentru un credit ipotecar, iar ratele ajung să le sufoce traiul zilnic, ce sa mai vorbim de alte investiţii? Sigur că privind din acest unghi, o persoană care locuieşte cu chirie pare mai lipsită de frământări”, declară consultantul financiar Sergiu Mihalache.

NU RATA: Căminul te poate duce la faliment. Cum îţi păstrezi confortul financiar?

În plus, a apela la ajutorul unei bănci implică mai mult decât plata creditului – totul depinde de rata lunară, nu doar apartamentul în sine. Psihologii subliniază că proprietarii sunt mult mai ataşaţi de locuinţa lor decât chiriaşii, chiar dacă banca este proprietarul de drept. Miza este mai mare, astfel că şi nivelul stresului creşte direct proporţional. Cei mai mulţi proprietari se gândesc că ar putea veni vremuri în care nu-şi vor mai permite să achite datoria la bancă, chiar şi în perioade liniştite din punct de vedere financiar. Pe de altă parte, chiriaşii sunt scutiţi de frica executării silite, ba chiar conştientizează că oricând se pot muta într-un apartament mai mic, mai ieftin.

„Frica executării silite poate umbri sentimentele pozitive asociate cu împroprietărirea. Suferinţa provocată de ceva negativ este mai mare decât plăcerea provocată decât ceva pozitiv, astfel că grijile sau stresul asociate cu datoria sunt mai puternice decât plăcerea de a deţine un cămin. Fericirea de a avea propriul cămin se estompează rapid, însă povara provocată de gândul datoriilor este constantă”, explică Sonja Lyubomirsky, autoarea cărţii „Mitul Fericirii”.

  • ţările a căror rată de împroprietărire este scăzută au şi o rată mai mică a şomajului – angajaţii se pot muta mai uşor şi acceptă locuri de muncă din alte oraşe
  • Proprietarii care nu reuşesc să îşi vândă locuinţa la un preţ dorit pot rata oportunităţi pe care o persoană care locuieşte cu chirie le acceptă rapid

Tot din punct de vedere phihologic, studiile arată că împroprietărirea nu vine la pachet cu numeroase beneficii sociale: proprietarii petrec cu până la 10% mai puţin timp cu prietenii decât chiriaşii, relevă analize internaţionale ce iau în calcul venituri, sănătate şi calitatea locuinţei. Mai mult de atât – cei care deţin o locuinţă tind să aibă mai multe emoţii negative atunci când se află în public, dorindu-şi mai mult decât chiriaşii să ajungă „acasă”.

Proprietarii au mai multe motive de satisfacţie, dacă sunt la zi cu plata datoriilor

În cele mai multe cazuri, deţinătorii de apartamente au averi mai mari. O proprietate imobiliară reprezintă un soi de strategie forţată de economii pentru angajaţii cu venituri mici sau medii, pentru cei care ar rămâne cu sume mici din salariu după achitarea unei eventuale chirii. Statisticile demonstrează că suntem un popor de proprietari, iar oricine îşi permite un credit ipotecar şi poate pune bani deoparte pentru avans, îşi alege propria locuinţă.

Totodată, proprietarii par să aibă o sănătate mai bună decât cei care locuiesc cu chirie, afirmaţie susţinută de mai multe studii internaţionale. Iniţial, această ipoteză a fost lansată la începutul anilor 2000 de către specialiştii de la Centrul de Studii Imobiliare din cadrul Universităţii Harvard, după care a fost susţinută de numeroase alte organizaţii din SUA şi din Europa, luând în calcul vârsta şi statutul socio-economic al participanţilor. Explicaţia nu este complicată: cei care ajung să îşi cumpere o locuinţă ajung la un nivel în care îşi asumă mai multe responsabilităţi şi acordă mai multă atenţie sănătăţii. Specialiştii implicaţi în astfel de studii subliniază totuşi că acest lucru este valabil pentru proprietarii care nu mai au datorii la bancă sau nu sunt în urmă cu plata ratelor lunare.

  • Proprietarii se implică mai mult în problemele asociaţiei de la bloc şi în activitaţi civice, ceea ce reprezintă o sursă de satisfacţii
  • Cei care deţin o locuinţă sunt mai motivaţi să îşi studieze şi alte domenii, să deţină cunoştinţe de amenajări interioare sau peisagistică, ceea ce creează un sentiment de mulţumire

Un alt aspect ce înclină balanţa fericirii în favoarea proprietarilor este stima de sine. Cei care reuşesc să îşi cumpere un apartament sau o casă au sentimentul unei împliniri, au un motiv în plus de mândrie faţă de cei care locuiesc cu chirie.  

„Stima de sine urcă puternic atunci când înfăptuim ceva notabil sau când atingem un ţel, dar este influenţată foarte mult şi de părerea celor din jur. Iar realitatea este că, în România, proprietarii sunt priviţi cu mai mult respect decât cei care locuiesc cu chirie. Dar nu se întâmplă doar la noi - un studiu realizat la nivelul Uniunii Europene notează că un procent covârşitor de 85% dintre noii proprietari declară că stima de sine s-a îmbunătăţit semnificativ după achiziţia unei locuinţe”, încheie psihologul Teodora Zamirca.

 

ARTICOL PE O TEMĂ SIMILARĂ: Știi cât mai valorează locuinţa pe care o deţii? Cum îţi evaluezi proprietatea singur, dar corect?

 
 

28 November 2013