Ceea ce pare iniţial un vis, se poate transforma cu uşurinţă într-un coşmar. Achiziţia unei locuinţe solicită oricui un buget însemnat, raportat la venituri, însă lucrurile nu se încheie odată cu semnarea contractului: renovarea, menţinerea şi poate revânzarea proprietăţii sunt operaţiuni ce se pot dovedi costisitoare – pentru cei neatenţi, casa visurilor poate duce la faliment.

32264-faliment.jpgDupă scăderi masive de preţ pe piaţa imobiliară, acesta poate părea unul dintre cele mai bune momente pentru achiziţia unei locuinţe. Valoarea unor anumite proprietăţi a început chiar să urce, timid, după ani de zile în care s-au înregistrat numai scăderi.

Cu toate acestea, piaţa este în continuare agitată, încă există suspiciuni cu referire la viitorul investiţiilor din real estate, astfel că anumite decizii se pot dovedi greşite.

„Întinde-te cât ţi-e plapuma”, un proverb aplicabil şi în piaţa imobiliară

Cu cât este mai mare preţul de vânzare, cu atât este mai impresionantă proprietatea – aceasta pare să fie una dintre regulile imobiliare nescrise. Locuinţe frumoase sunt multe, însă fiecare client ar trebui să îşi propună un buget pe care să îl şi respecte. Mai mult, nu ar trebui să meargă la vizionările unor proprietăţi care ies din gama de preţ stabilită.

„Clienţii trebuie să îşi evalueze atent puterile financiare, să analizeze cât pot şi vor să inveastească, după care să îi comunice sincer aceste informaţii consultantului imobiliar. La rândul lui, acesta trebuie să fie onest şi să nu le arate proprietăţi care le depăşesc bugetul, nici măcar cu două mii de euro. E în firea umană să ne placă ce e mai frumos, dar ajungem să facem sacrificii inutile, care ne pot limita confortul financiar ulterior”, sfătuieşte brokerul britanic Alan Coulson.

Orice client poate fi tentat să-şi extindă bugetul, mai ales când e vorba de „doar” câteva procente, efort ce pare să merite pentru achiziţia unei locuinţe mai mari, mai frumoase, mai atractive. Însă specialiştii subliniază că această greşeală se va reflecta ulterior şi în alte cheltuieli, de la impozite şi asigurări, până la reparaţii şi factură la întreţinere. Iar aceste costuri, adăugate la o rată măricică, pot deveni sufocante, mai ales în contextul în care niciuna nu scade, de-a lungul timpului.

Căminul nu trebuie să fie principala investiţie

Prăbuşirea pieţei imobiliare a ridicat semne de întrebare cu privire la teoria potrivit căreia oricine îşi poate construi o mică avere, numai devenind proprietar. Riscurile au crescut, vremurile în care preţul proprietăţilor nu făcea decât să crească sunt demult apuse.Experţii atenţionează că numai un cumpărător priceput şi atent poate realiza o investiţie prin achiziţia unui apartament ce-i va deveni cămin.

„Sigur că o casă este o parte a portofoliului de investiţii, însă nu ar trebui să fie principala investiţie, nu ar trebui să înghită cea mai mare parte a capitalului. Mulţi continuă să creadă cu tărie că achiziţia unei locuinţe este modalitatea supremă de a-şi arăta statutul, de a demonstra că sunt stabili din punct de vedere financiar. Însă în ziua de astăzi, lucrurile nu se mai traduc la fel, mai ales în cazul tinerilor, care aleg să facă alte lucruri cu banii”, explică pentru IMOPEDIA.ro Jerry Basford, expert în finanţe.  

Achiziţia propriei locuinţe nu este o idee bună pentru oricine. Un tânăr aflat la începutul carierei, care doreşte să exploreze posibilităţile oferite de companie în diverse oraşe europene, ar putea să nu rămână în acelaşi loc o perioadă îndelungată, astfel încât să-şi poată recupera investiţia. Costul şi timpul, dar mai ales energia pe care le implică tranzacţionarea unei proprietăţi se pot dovedi nerentabile pe termen scurt. Mai mult, în ciuda salariilor mari din anumite domenii, contractarea unui credit imobiliar poate fi o decizie neinspirată, chiar şi într-o piaţă imobiliară stabilă.

Neglijarea micilor reparaţii la timpul potrivit duce la cheltuirea unor sume mai mari

Întreţinerea inadecvată a locuinţei este una dintre cele mai mari greşeli pe care o fac proprietarii. Micile reparaţii necostisitoare nu sunt făcute la timpul lor, iar fisurile se adâncesc, problemele se adună, până când este necesară o sumă mare pentru renovări serioase. De la lipsa mentenanţei aparatului de aer condiţionat, până la zugrăvirea regulată sau reparaţia unui robinet ce picură – orice proprietate are nevoie de lucrări de întreţinere şi îngrijire, majoritatea aducând economii pe termen lung.

„Dacă nu ai grijă să cureţi regulat filtrele aparatului de aer condiţionat, ajungi să îl schimbi cu totul după câţiva ani, deşi are o viaţă mai îndelungată. Dacă nu repari robinetul care picură, risipeşti metri cubi de apă. Dacă stai cu un sistem electric învechit, ajungi să ai probleme cu aparatura. Și tot aşa. La urma urmei, toate acestea se traduc în bani”, subliniază brokerul Marius Poenaru.

Nu în ultimul rând, specialiştii ne sfătuiesc să nu neglijăm obţinerea autorizaţiilor necesare şi colaborarea cu profesionişti, pentru orice modificare. Executarea unor lucrări fără aprobare pare să fie calea cea mai uşoară şi mai ieftină, însă amenzile sunt usturătoare, iar dărâmarea şi refacerea autorizată necesită un alt buget. De asemenea, lucrările executate de un văr sau de un meşter neexperimentat par să coste mult mai puţin, însă nu au aceeaşi calitate, ceea ce se poate dovedi din nou costisitor, pe termen lung. 

NU RATA: Stii cât mai valorează locuinţa pe care o deţii? Cum îţi evaluezi proprietatea singur, dar corect?

 

31 October 2013