Riscul seismic nu este o problemă pentru clienți, atâta vreme cât prețul este atractiv. Frumoase, de cele mai multe ori, și amplasate în zone ultra-centrale, locuințele cu probleme sunt interesante pentru clienții care dispun de bani gheață. De cele mai multe ori, proprietățile sunt renovate și reamenajate, după care sunt scoase la închiriere.

38122-bulina_rosie.jpgOcolite, în general, de cumpărători, locuințele amplasate în clădirile încadrate la categoria „risc seismic” nu sunt complet nevandabile. Prețul scăzut este cel mai mare avantaj al acestor proprietăți, spun specialiștii, corelat cu o zonă bună și un farmec aparte. Acestea sunt atractive pentru o anumită categorie de clienți, oameni caracterizați de două mari trăsături: au standarde diferite față de majoritatea cu privire la normele de siguranță și dispun de bani cash.

„Nicio proprietate încadrată drept având risc seismic nu poate fi cumpărată cu ajutorul unui credit, băncile nu finanțează astfel de achiziții. Drept urmare, singurii care cumpără locuințe din clădiri cu bulină sunt cei care au resurse proprii. Bineînțeles, aceștia se orientează numai către proprietățile centrale, cu un preț atractiv, respectiv în jurul a 500 euro/mp. Poate chiar mai mult de 80% din proprietățile din centrul Bucureștiului sunt înscrise pe listele de risc seismic de la Primărie”, explică Claudiu Hațegan, broker/owner al agenției Klauss & Partners.

Puțini proprietari sunt dispuși să accepte realitatea pieței

Clienți există, spun consultanții imobiliari, proprietarii fiind cei care împiedică tranzacțiile. Majoritatea consideră că locuințele lor sunt unice – bijuterii arhitecturale, cu o istorie fascinantă, amplasate ultracentral. Drept urmare, stabilesc un preț mult prea ridicat față de ceea ce sunt dispuși potențialii cumpărători să ofere.

„Realitatea este că astfel de proprietăți nu au cum să se vândă cu un preț similar cu al celor fără probleme, chiar dacă vorbim de locuințe frumoase, aerisite, bine împărțite, amplasate în zone bune. Ne lovim constant de proprietari care au în vedere doar avantajele, fără a ține cont de dezavantajele majore – astfel de apartamente nu pot fi cumpărate cu credit și, la un eventual cutremur mai serios, ar putea fi grav afectate, dacă nu chiar să dispară. Toate acestea trebuie să se reflecte în preț, căci oameni dispuși să cumpere sunt”, evidențiază consultantul imobiliar Marius Chirițescu.

Locuințele scoase la vânzare cu un preț atractiv se vând rapid. Garsonierele și apartamentele cu două camere sunt cele mai des tranzacționate proprietăți, prețurile începând chiar și de la 20.000 euro pentru unitățile cu o singură cameră, amplasate ultra-central. În general, cumpărătorii apartamentelor din imobile cu risc seismic sunt investitori (cu precădere străini). Cu banii pe care, în țara de origine, ar putea să ia cel mult o mașină luxoasă, în București reușesc să cumpere o proprietate aflată într-o zonă bine cotată. Investesc sume însemnate în renovare și în amenajare, după care le oferă spre închiriere. Potrivit consultanților imobiliari, cei mai mulți chiriași sunt tineri, fără familii, boemi, încântați că pot locui în centrul orașului, fără a fi preocupați de eventualitatea unui dezastru.

Potrivit datelor Primăriei Municipiului București, actualizate la sfârșitul lunii august 2015:

  • 368 de imobile din Capitală sunt încadrate în clasa I de risc seismic, din care 185 de clădiri sunt catalogate drept „pericol public”
  • 306 imobile sunt încadrate în clasa II de risc seismic, 86 de imobile intră în clasa a III-a, iar 6 sunt încadrate în clasa a IV-a
  • În ultimii 15 ani, au fost consolidate 46 de clădiri din București

Legea spune că imobilele cu risc seismic reprezintă un pericol public dacă se află în zone dens circulate sau dacă cuprind spații publice cu altă destinație decât aceea de locuință. În timp ce imobilele cu risc seismic de gradul III au nevoie doar de lucrări parțiale de consolidare a infrastructurii, clădirile cu gradul de risc I sau II au nevoie urgentă de lucrări de consolidare a fundației și a infrastructurii, întrucât există șanse extrem de mari ca acestea să nu poată supraviețui unui cutremur de 7 grade Richter.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

3 September 2015