Este posibil să construim o locuință rezistentă la cutremure? Răpunsul scurt ar fi: da și nu. Există, într-adevăr, mai multe tehnici de construcție care pot creea o clădire foarte solidă, care poate rezista bine la un cutremur mediu sau chiar puternic. Cu toate acestea, în timpul celor mai puternice seisme, chiar și cele mai solide structuri vor suferi daune. De partea cealaltă, cele mai periculoase clădiri, în cazul unui cutremur, sunt cele din cadre de beton sau cărămidă care nu a fost ranforsată.

36712-seismograf.jpgClădirile sunt construite în așa fel încât să suporte o sarcină verticală, pentru a susține pereții, acoperișul și toate materialele menite să le țină în picioare. Cutremurele, de cealaltă parte, presupun sarcini laterale aduse structurii clădirii. Inginerii gândesc clădiri care să reziste la cât mai multă mișcare laterală, cu scopul de a minimiza daunele și de a oferi locatarilor timp să evacueze clădirea în siguranță. Una dintre cele mai des folosite tehnici de construcție pentru clădirile rezistente la cutremur, este aceea în care pereții, podeaua, acoperișul și fundația sunt conectate într-un complex rigid care ține totul împreună, în momentul unui cutremur.

Cele mai periculoase clădiri, în cazul unui cutremur, sunt cele de cărămidă neranforsată și cadre de beton. În general, acest tip de construcție are pereții făcuți din cărămizi puse una peste cealaltă și lipite cu mortar. Greutatea acoperișului este suportată de pereți și transmisă fundației. Când acest tip de construcție este supus forțelor laterale din timpul unui cutremur puternic, pereții cedează, iar întreaga construcție se prăbușește asemenea unui joc de domino”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro prof. dr. ing Marius Stoian, administrator Safe House.

Tehnicile de construcție anti-seismică se îmbunătățesc rapid

Din fericire, tehnicile de construcție se îmbunătățesc de la an la an. Din nefericire, acestea se aplică selectiv, în funcție de calitatea vieții din zona respectivă. Acest criteriu influențează în mod direct numărul morților, în situații de calamitate naturală.

Acolo unde locuințele sunt construite rapid și ieftin, este mult mai probabil ca pierderile omenești să fie mai mari. Acolo unde pretențiile pieței sunt mai mari, proprietarii sunt mai apărați. Un exemplu relevant în acest sens este cel al cutremurului de 8,8 grade pe scara Richter, petrecut în Chile, în anul 2010. Atunci au murit 700 de oameni. În același an, un cutremur mult mai mic, de 7 grade pe scara Richter, petrecut în Haiti, a ucis peste 200.000 de persoane. Acesta este prețul plătit pentru o zonă construită rapid și ieftin, Haiti, spre deosebire de Chile, o zonă mai bogată, mai industrializată, care a aderat la un set mai strict de reguli în construcție”, continuă prof. dr. ing Marius Stoian.

Cele mai bune sisteme de protecție anti-seismică sunt aplicate zgârie-norilor

Zgârie-norii se bucură de o atenție specială a inginerilor specializați în rezistența la seism. Pe măsură ce aceștia devin tot mai înalți, și tehnicile de construcție se rafinează. În ultimii 30 de ani, inginerii au construit zgârie-nori care plutesc pe mingi de rulmenți, arcuri și cilindri capitonați. Acestea absorb șocul, acționând ca și amortizoarele unei mașini, și permit clădirilor să se detașeze de mișcarea pământului.

Acești zgârie-nori nu stau direct pe pământ, așa că sunt protejați de șocurile seismice. În cazul unui cutremur major, ele pot chiar să se miște câțiva metri, dar nu mai mult. Sunt împrejmuite de zone-tampon, care le împiedică să atingă alte structuri, în mișcarea lor”, arată Carl Nelson, Chief Scientist at Imagination Station Toledo.

O altă tehnică este aceea a echilibrării clădirilor înalte cu o masă uriașă, de câteva tone, amplasată pe acoperiș, care se balansează în sens opus mișcării imprimate de unda seismică. Aplicate la nivel de locuințe individuale însă, asemenea tehnici sunt extrem de costisitoare și puțini sunt clienții care au apelat la folosirea lor. Casele sunt, în general, protejate de tehnici anti-seismice convenționale.

CITEȘTE ȘI:

7 April 2015