Bucureştiul este pe lista celor mai reprezentative oraşe din lume, în funcţie de mărime şi importanţa economică regională. Bucureştiul intră în topul oraşelor cu cea mai solidă economie. Bucureştiul este competitiv, chiar şi la nivel de eficienţă instituţională, maturitate financiară, factori de mediu şi caracter social. Specialiştii de la Economist Inteligence Unit au plasat capitala României aproape de jumătatea topului celor mai competitive oraşe din lume.

24045-39779872.jpgBucureştiul poate că este departe de reperele noastre în materie de oraşe dezvoltate, dar nu este în niciun caz la extrema sumbră în care este plasat de cele mai multe ori. În condiţiile în care oraşe precum New York, Londra, Singapore şi Paris sunt pe primele locuri în topul celor mai competitive oraşe, capitala României nu are loc în prima parte a topului. Cu atât mai mult cu cât în top 10 se mai află în ordine Hong Kong, Tokyo, Zurich, Washington, Chicago şi Boston. În schimb, ne plasăm pe onorabilul loc 76, din cele 120 de oraşe luate în top, la egalitate cu Rio de Janeiro, într-un clasament mondial realizat în funcţie de competitivitate de EIU pentru Citigroup.

Punctele forte ale Bucureştiului: soliditatea economică şi eficienţa instituţională

La nivel mondial, între cele mai bine plasate 30 de oraşe, 24 sunt din Statele Unite şi Europa Occidentală. Aceste oraşe au înregistrat performanţe relativ bune la toate cele opt categorii luate în calcul pentru realizarea unui indice general al competitivităţii. Aceste categorii sunt soliditatea economică, capitalul uman, eficienţa instituţională, maturitatea financiară, atractivitatea mondială, infrastructura, factorii de mediu şi caracterul social şi cultural. Bucureştiul s-a plasat între primele 60 de oraşe ale lumii doar în cazul solidităţii economice (locul 46) şi al eficienţei instituţionale (locul 54).

Cele 120 de oraşe evaluate de EIU reprezintă 29% din economia mondială, cu un PIB combinat de 20.000 miliarde dolari. Oraşele au fost selectate în funcţie de mărime şi importanţa economică regională. Pentru a asigura o reprezentare regională echilibrată, EIU a stabilit o limită superioară a numărului de oraşe din economiile mari, respectiv 11 din China, 8 din India şi 12 din Statele Unite.

CITEŞTE ŞI Top 10 – Oraşe cu cel mai mare PIB pe cap de locuitor din lume

 

29 March 2012