Ratingul Bucureştiului a fost retrogradat de la BB+ la BB. Standard&Poor’s a luat această decizie din cauza unor incertitudini în ceea ce priveşte răscumpărarea obligaţiunilor în valoare de 500 milioane euro. Ulterior, calificativul a fost retras din pricina informaţiilor insuficiente pentru evaluare.

23961-170747665.jpgCompania americană a luat această decizie ca urmare a incertitudinilor referitoare la necesarul mare de refinanţare şi expunerea la datorii în valută, determinate de obligaţiunile de 500 milioane euro cu maturitate în 2015, arată un comunicat S&P. De asemenea, s-au luat în calcul şi incertitudinile privind viitoarele politici ale municipalităţii în domeniul datoriilor şi lichidităţilor. Mai mult, agenţia de evaluare consideră că este dezechilibrat cadrul instituţional şi că lichidităţile sunt reduse, lucruri care au dus, de asemenea, la scăderea ratingului.

Ulterior, ratingul a fost retras din „motive contractuale”, astfel că nu au existat suficiente informaţii pentru a se realiza evaluarea, a transmis Standard&Poor’s.

„În ceea ce priveşte scăderea calificativului de rating al Municipiului Bucureşti, de la “BB+” la “BB”, considerăm că S&P a luat această decizie pe baza unor informaţii insuficiente şi neactualizate privind Municipiul Bucureşti”, declară reprezentanții PMB.

Primăria București susține că decizia de a retrage calificativul de rating din motive contractuale a fost luată ca urmare a imposibilităţii încheierii unui nou contract de evaluare de rating între Municipiul Bucureşti şi Standard & Poor’s, din cauze care ţin strict de agenţia de rating. Municipiul Bucureşti a realizat toate demersurile pentru încheierea unui nou contract de servicii de rating, însă reprezentanţii S&P nu au putut îndeplini condiţiile legale în vigoare privind achiziţiile publice, respectiv nu au fost de acord cu constituirea şi depunerea garanţiei de participare la procedura de achiziţie, în cuantum de aprox. 2% din valoarea estimată a contractului de servicii, se arată într-un comunicat al PMB. Procedura de achiziţie a serviciilor de rating iniţiată de Municipiul Bucureşti a fost anulată din acest motiv, în conformitate cu legislaţia română în vigoare privind achiziţiile publice.

CITEȘTE ȘI Creşte riscul de ţară pentru România. IMOPEDIA îţi spune care sunt cele mai sigure ţări din lume, pentru investiţii.


21 March 2012