Pe măsură ce problemele băncilor devin tot mai complicate, BNR încearcă să găsească metode prin care instituţiile financiare să rămână profitabile. Măcar la limita la care acestea să îşi poată susţine activitatea. Deşi dau asigurări că sistemul bancar este stabil, oficialii Băncii Naţionale subliniază că situaţia s-ar putea înrăutăţi, dacă nu se schimbă deschiderea faţă de clienţi. Iar dacă sistemul bancar cedează, întreaga economie îl va urma.

22587-banci.jpgBăncile trebuie să înţeleagă că principalul lor activ sunt clienţii, iar BNR le va recomanda să relaxeze condiţiile de restructurare a creditelor pentru aceia care au probleme, dar reuşesc să achite măcar parţial ratele.

Am avut o discuţie cu domnul Gheţea (Radu Gheţea - preşedintele ARB), legat de situaţiile în care se restructurează un credit. Modul în care unele bănci au făcut acest lucru, a omorât clienţii sau erau pe punctul să-i omoare. Așa că au înţeles că este mai bine să recuperezi ceva, decât să iei în portofoliu clădiri şi terenuri, pe care să nu poţi să le vinzi", a declarat directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză.

Relaxara băncilor în faţa clienţilor de calitate ar putea fi pusă în practică în viitorul apropiat

Iar această propunere nu este numai la nivelul de sugestie. La mijlocul săptămânii viitoare, Direcţia Supraveghere va trimite spre aprobare o adresă conducerii băncii centrale, cu propunerile de relaxare a condiţiilor de restructurare a creditelor. Ulterior, recomandările BNR vor fi transmise băncilor comerciale.

Procedura va fi aceeaşi: o scrisoare trimisă tuturor băncilor, prin care să le spunem că nu am avut în vedere un cadru aşa de strict. Dacă un client dovedește că nu poate să plătească o anumită sumă din rată, dar face plăţi parţiale - astfel de situaţii să le încurajăm. Încurajăm acele situaţii în care se dovedeşte că, într-adevăr, clienţii au probleme", a explicat Cinteză.

Pe de altă parte, el a spus că, în cazul în care un client nu dovedeşte că are capacitate de plată, atunci creditul nu trebuie restructurat, dovadă fiind faptul că, din numărul total de clienţi restructuraţi, 30-40% au redevenit rău-platnici.

Domnul Gheţea mi-a arătat situaţii în care foarte multe persoane nu pot să plătească toată rata, dar au bunăvoinţa să plătească jumătate. Să mă ierte Dumnezeu, dar înseamnă că eşti rău intenţionat, dacă nu accepţi situaţia asta. Omul vine la tine, nu te lasă cu creditul restant, lucrurile acestea le vom încuraja", a mai spus Cinteză.

Sistemul bancar este stabil, chiar dacă în pierdere, arată oficialii BNR

Cât despre stabilitatea sistemului bancar, oficialii BNR spun că, momentan, nu se poate vorbi despre probleme vitale.

Am spus şi repet: sistemul este stabil. Dar dacă vă spun lucrul ăsta şi peste trei zile apar probleme într-o bancă, mă mai credeţi? Eu cred că, în momentul de faţă, orice problemă dintr-o bancă reprezintă un risc la stablitatea sistemului. În perioada asta de suspiciune, când există posibilitatea să fie afectată pe baza unor şocuri din afară, orice bancă poate aduce probleme în sistem", a spus Cinteză.

Băncile străine nu pleacă din România, în ciuda crizei

Totuşi, lucrurile nu sunt nici tocmai roz. Este deja o certitudine faptul că anul acesta, sistemul bancar va încheia în pierdere. La finele lunii septembrie, pierderea cumulată a băncilor din sistemul bancar s-a ridicat la aproximativ 176 milioane euro, cu 62% peste nivelul raportat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Operaţional, băncile mai produc venituri care să acopere pierderea financiară", a afirmat Cinteză.

În plus, pentru a complica şi mai mult lucrurile, agenţia de evaluare financiară Moody's a retrogradat ratingurile băncilor franceze Societe Generale, BNP Paribas şi Credit Agricole, din cauza problemelor de finanţare şi a deteriorării situaţiei economice, în contextul crizei din Europa.

Totuşi, BRD, care este reprezentanţa în România a grupului Societe Generale, este în continuare în topul băncilor locale. Ca în cazul oricărei bănci de top, oficialii instituţiei financiare sunt de părere că nu există motive ca băncile străine să plece din România, în ciuda crizei.

O bancă va fuziona cu altă bancă, o bancă va vinde franciza din România către altă bancă - asta ar putea fi definit ca «a pleca». Ce nu văd este ca un jucător mare să plece din România. Avem nevoie de un proces de consolidare, avem prea multe bănci care au aceleaşi ambiţii", a declarat Steven van Groeningen, preşedintele Raiffeisen Bank.

CITEȘTE ȘI Noul regulament BNR ar putea aduce un nou val de ieftiniri pe piaţa imobiliară


12 December 2011