Beirut este un oraş cu greutate în Orientul Mijlociu, important centru financiar şi cultural, una dintre cele mai vizitate destinaţii din regiune. Capitala Libanului este recomandată turiştilor de către cele mai prestigioase publicaţii internaţionale, lucru care a urcat semnificativ şi preţul proprietăţilor imobiliare.

25644-beirut-marina.jpgBeirut este capitala şi cel mai mare oraş din Liban, cu o populaţie estimată între 1 şi 2 milioane locuitori, în lipsa unor date oficiale (nu a mai fost organizat un recensământ al populaţiei de mulţi ani). Amplasat la malul Mării Mediterane, Beirut are cel mai mare port al ţării, ceea ce îi consolidează poziţia de centrul comercial, bancar şi financiar al Orientului Mijlociu.

Capitala Libanului este renumită pentru activităţile culturale, evenimentele sociale, publicaţiile din diferite domenii şi viaţa de noapte, astfel că este considerată a fi centrul cultural al regiunii. Mai mult, Beirut se clasează pe locul doi între oraşele în care turiştii cheltuiesc cei mai mulţi bani, din Orientul Mijlociu şi Africa, conform unei analize MasterCard. Vizitatorii lasă anual cei mai mulţi bani în Dubai (7,8 miliarde dolari), după care urmează Beirut (6,5 miliarde dolari) şi Tel Aviv (3,8 miliarde dolari).

Beirut figurează în numeroase clasamente internaţionale, ceea ce se reflectă în preţul proprietăţilor

După ce s-a încheiat Războiul Civil Libanez, Beirut a intrat într-un amplu proces de reconstrucţie, astfel că au fost reproiectate toate punctele de interes, iar centrul istoric, portul turistic şi cartierele cu o viaţă activă de noapte au atras turişti din întreaga lume. Cea mai populară zonă este Raouche, cu numeroase restaurante şi baruri. Beirut a fost plasat pe primul loc în clasamentul oraşelor recomandate de New York Times în 2009 şi figurează constant între primele zece cele mai animate oraşe din lume.

Preţul mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 5.125 dolari/mp
  • Apartament semicentral – 2.015 dolari/mp

După câţiva ani de activitatate intensă, piaţa imobiliară din Beirut a început să stagneze, dar nu în acelaşi ritm ca în restul ţării . Problemele sociale cu care se confruntă Libanul, dar şi agitaţia politică din Orientul Mijlociu au afectat atât încrederea locuitorilor, care trăiesc cu teama constantă a bombardamentelor, cât şi a investitorilor străini, care nu vor să îşi asume anumite riscuri.

Randamentele obţinute din închirieri au scăzut simţitor în ultimii ani

În Beirut, rata de împroprietărire este de 60%, astfel că  este o piaţă atractivă pentru investitorii care achiziţionează locuinţe pentru a le închiria. Însă randamentele din chirii au coborât din nou pe parcursul anului trecut, ajungând în prezent între 2,7% şi 3,5% - o puternică scădere faţă de acum şase ani, când media era de 10-11%.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 610 dolari/lună; semicentral: 330 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 1.540 dolari/lună; semicentral: 780 dolari/lună

Preţul terenurilor ajunge la 5.000 dolari/mp, în cele mai bune cartiere ale Beirutului

În cele mai bune cartiere ale Beirutului, preţul terenului variază între 2.000 dolari/mp şi 5.000 dolari/mp, conform Ramco Real Estate Advisers. Pe de altă parte, cele mai ieftine loturi se găsesc la periferia oraşului, unde preţul variază între 800 dolari/mp şi 1.500 dolari/mp.

  • În Districtul Central de Afaceri se găsesc cele mai scumpe parcele, preţul fiind între 3.500 dolari/mp şi 5.000 dolari/mp
  • În Hamra, unul dintre centrele economice şi diplomatice ale oraşului, preţul terenului este între 1.800 dolari/mp şi 2.200 dolari/mp
  • În Furn el Hayek, cartier apreciat de elita locală, terenurile costă între 1.800 dolari/mp şi 2.000 dolari/mp
  • În Jnah, o zonă care nu este complet dezvoltată, preţul terenului variază între 1.200 dolari/mp şi 1.500 dolari/mp
  • În Comiche El Nahr, loturile se vând cu preţuri între 800 dolari/mp şi 1.400 dolari/mp

CITEȘTE ȘI În Jakarta, piaţa imobiliară nu s-a dezvoltat după cum au prevăzut investitorii internaţionali


14 July 2012