Preşedintele Traian Băsescu spune că va promulga rapid Legea privind OUG 50 vizând creditele populaţiei dacă va ieşi din Parlament respectând un echilibru în ce priveşte relaţia între bănci şi clienţi, iar ANPC să nu mai aibă atribute în a sista produsele neperformante ale băncilor, notează NewsIn.

14747-traian-basescu-gandul.jpgŞeful statului a precizat, într-un interviu acordat postului public de televiziune, că duminică, la Cotroceni, s-au tranşat trei probleme pe care Fondul Monetar Internaţional şi Guvernul nu ajunseseră la o înţelegere: Ordonanţa de Urgenţă 50, arieratele din sănătate versus subvenţii la agricultură şi spaţiul fiscal pentru investiţii.

"La sosirea delegaţiei Fondului se vorbea de anularea, abrogarea OUG 50, lucru pe care Guvernul nu l-a acceptat, lucru pe care nici eu nu l-am acceptat însă a trebuit să recunoaştem exagerările din ordonanţă, adică ANPC nu putea să meargă să închidă bănci, asta e treaba Băncii Naţionale", s-a referit Traian Băsescu la Ordonanţa Guvernului privind creditele acordate populaţiei, act normativ de care, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, condiţiona acordarea celei de-a şaptea tranşe de împrumut.

Şeful statului a subliniat că i-a informat pe oficialii FMI că statul român nu doreşte anularea OUG 50, ci o ajustare a ei în Parlament în aşa fel încât nici băncile să nu-şi recupereze din creditele neperformante "pe spinarea celor care au credite" şi, în acelaşi timp, nici cei care au credite să nu profite de o situaţie creată public şi să aştepte să le plătească altcineva datoriile. "Deci nu mai avem Bancorex ca pe vremuri în care puteam lua bani şi să nu-i mai dăm înapoi, cine a luat bani trebuie să plătească, iar noi ca stat avem obligaţia să avem grijă ca oamenii să nu fie neîndreptăţiţi de atitudinea băncilor", a spus Băsescu.

El a arătat că în legea finală ANPC va fi o autoritate care veghează la corecta relaţie între bancă şi beneficiarul de credite, în timp ce BNR poate suspenda produse ale băncilor.

"BNR este cea care poate primi punctele de vedere ale ANPC şi poate lua măsurile care se impun. Ce calificare are Agenţia pentru Protecţia Consumatorului? Punctul meu de vedere, şi a fost însuşit şi de Fond şi de Guvern, ANPC îşi limitează activitatea în a susţine consumatorii, dar nu poate acţiona pe bănci, acest lucru în face BNR", a explicat Traian Băsescu.

În plus, şeful statului a arătat că problema aplicării retroactive a actului normativ este falsă, actul aplicându-se creditelor în derulare pentru viitor. "Ea trebuie să se aplice pentru că este o falsă impresie că ar fi o acţiune retroactivă a acestei ordonanţe. Ea nu acţionează pentru perioada în care a trecut ci în derularea creditului acţionează în continuare, pentru viitor. Deci este o falsă abordare că ea ar afecta contracte deja existente, ea veghează la derularea contractelor, şi a celor vechi, şi a celor noi, în continuare, deci nu acţionează pentru trecut", a explicat şeful statului.

Băsescu a trasat liniile mari de care Parlamentul trebuie să ţină cont atunci când votează legea, condiţii esenţiale pentru ca şeful statului să promulge legea: în primul rând atributul de a stopa unele produse ale băncilor va trebui să revină BNR, iar în ceea ce priveşte relaţia client-bancă, ordonanţa trebuie să garanteze un caracter echilibrat. "Trebuie să avem grijă ca băncile să nu profite de contractele vulnerabile pe care le au cetăţenii în momentul de faţă şi să încerce să-şi scoată din pierderile pe creditele neperformante pe spinarea clienţilor. În acelaşi timp este foarte clar că nici clienţii nu pot spune acum pentru că este criză nu mai am obligaţii faţă de bănci", a explicat Băsescu, arătând că dacă aceste condiţii vor fi îndeplinite, el va promulga legea foarte repede.

"Nu avem termen stabilit cu FMI când să vină legea la promulgare, când să fie promulgată. Eu vă asigur că, dacă îndeplineşte cele două condiţii, o promulg imediat. Este unul dintre subiectele pe care îl voi discuta mâine cu partidele care au înţeles să vină la o discuţie legată de probleme prioritare", a spus el.

Băsescu a subliniat că insistă pentru ca legea să fie echilibrată deoarece, pe de altă parte, băncile s-au achitat de angajamentul de a nu-şi muta capitalul din România pe timp de criză. "De aceea am intervenit pentru o soluţie solomonică, nici cea dorită de Fond: , nici cea în care să punem semne de întrebare asupra seriozităţii noastre în relaţie cu sistemul bancar. Am găsit o soluţie de echilibru între interesele băncilor, ale beneficiarilor de credite şi o soluţie în interesul României, să nu avem derapaje în sistemul bancar", a conchis el.

"Când vine legea, dacă va respecta echilibrul o promulg, dacă nu o trimit înapoi la Parlament. Important a fost că Guvernul a obţinut de la Fond neanularea ordonanţei 50 în negocieri, şi Fondul şi UE, de la UE am primit un avertisment. (...) Important este să lămurim conţinutul şi intenţia acestei legi la Bruxelles", a mai spus şeful statului.

El a subliniat că "e mai important să fii într-un acord cu Fondul decât să iei bani de la Fond", şi s-a arătat deranjat de întrebarea moderatorului care a pus problema dacă telespectatorii cu credite nu şi-ar putea simţi interesele trădate pentru că statul alege varianta convenabilă pentru a rămâne în acord cu Fondul. "Deja intrăm în tipul de speculaţii...adică întrebarea dvs. spune cam aşa, ", a spus Băsescu iritat.


2 November 2010