Bancile isi vand creditele neperformante unor societati specializate in recuperarea datoriilor, dar care le sunt subsidiare, mecanism prin care incalca legea bancara, codul civil si isi construiesc o solvabilitate de carton, potrivit lui Gheorghe Piperea, fondator al casei de avocatura Piperea si Asociatii.

http://www.wall-street.ro/slideshow/Finante-Banci/72808/O-banca-din-Top-5-a-vandut-ilegal-credite-neperformante.htmlDe ce se opun bancile unei legi a insolventei persoanelor fizice?

Lipsa pe plan local a unei reglementari a insolventei pentru persoanele fizice reprezinta o problema pentru ca, desi regulamentul 1346/2000 al Uniunii Europene obliga acest lucru (o lege care sa se aplice si persoanelor fizice aflatie in situatia de supraindatorare), din pacate, dupa aproape trei ani la aderare Romania nu are aceasta reglementare, iar bancherii chiar se opun, a explicat, intr-un interviu acordat Wall-Street, fondatorul casei de avocatura Piperea si Asociatii.

"Clasa politica a ignorat aceasta necesitate, iar singurii care se opun acestei reglementari sunt bancherii, pe motiv ca nu ar fi oportuna din punct de vedere economic, in conditiile in care se simte cresterea gradului de indatorare a romanilor si avansul creditelor neperformante.

Bancherii considera ca o astfel de lege, care sa "salveze" debitorii, ar duce la o crestere a ratei de neperformanta a creditelor pentru ca foarte multi debitori ar renunta la plata datoriilor incercand sa se salveze prin procedura de insolventa", a explicat avocatul Piperea.

Aceasta abordare este gresita, Gheorghe Piperea explicand ca este "iritant" din perspectiva unui cetatean al Uniunii Europene: daca o reglementare a insolventei persoanelor fizice exista in toate tarile membre UE, atunci ar trebui sa se aplice si in Romania.

"In al doilea rand, este iritanta si aroganta bancilor care ne percep pe noi, romanii, ca niste hoti, in conditiile in care primele 4-5 banci din sistem au castigat din 2003 si pana acum aproximativ 8 miliarde de euro din creditele de retail", sustine avocatul.

Bancile isi vand creditele neperformante, creantele aferente, unor societati specializate in recuperarea datoriilor. Un lucru corect si concurential in opinia lui Piperea, pentru ca acesta este obiectul de activitate a societatilor de recuperare, dar atunci cand acestea sunt subsidiare ale bancii lucrurile se complica.



Sursa

6 October 2009