Băncile se pregătesc să se pună pe picioare, iar acest lucru nu este posibil dacă nu scapă rapid de activele toxice. Oricât de anevoios ar fi acest proces, oricât de mult l-au evitat bancherii până acum, totul trebuie să se schimbe. Băncile încearcă acum să convingă clienţii să apeleze şi la ele, atunci când îşi caută o locuinţă, nu numai la agenţiile imobiliare.

22843-ciocanel-instanta-2.jpgOfensiva băncilor este atât de puternică încât îi face pe specialiştii imobiliară să se gândească la faptul că numărul tranzacţiilor ar putea să crească în 2012 cu până la 10%, ca urmare a lichidării de către bănci a activelor neperformante. Practic, din piaţa estimată la 500-550 milioane euro, 300 de milioane euro ar putea veni numai din acest gen de tranzacţii.

„Estimarea se bazează pe ceea ce vor scoate băncile la lichidare în efortul lor de a se recapitaliza. Practic, obiectivul instituţiilor financiare este să atingă ţinta de 9% capital propriu - Tier 1, aşa cum a fost acesta stabilit în reglementarea Basel 3, al cărei termen este sfârşitul lunii iunie 2012", a declarat Cristian Ustinescu, director de investiţii la DTZ Echinox.

Preţurile apartamentelor executate silit sunt, în general, cu 25% mai ieftine decât preţul de cumpărare

Astfel, toate băncile importante au început deja să caute clienţii interesaţi de licitaţii pentru proprietăţi executate silit. Preţurile de pornire reprezintă 75% din valoarea locuinţei la momentul la care proprietarii şi l-au însuşit, iar pentru a face întreg demersul să pară prietenos, BCR a făcut un pas atipic şi organizează aceste evenimente într-un cadru elegant. Orice licitaţie este anunţată din timp, caracteristicile proprietăţilor scoase la vânzare sunt detaliate pe site-ul băncii, iar cei care decid să participe, sunt invitaţi în săli de hotel.

În luna ianuarie, BCR a anunţat două licitaţii, una pe 18, alta pe 25. În prima zi vor fi licitate şapte proprietăţi - case, terenuri şi apartamente, iar în a doua zi şase proprietăţi. Cel mai mic preţ de pornire este pentru un apartament cu două camere şi o suprafaţă de 38 mp, situat în sectorul doi al Capitalei: 26.500 euro.

Raiffeisen Bank a anunţat opt licitaţii în luna ianuarie.

  • Astfel, pe 10 ianuarie se va licita pentru un apartament cu două camere din sectorul 6, Bucureşti
  • Pe 11 ianuarie se va licita pentru un apartamente cu trei camere din acelaşi sector
  • Pe 13 ianuarie, se licitează pentru un apartament cu trei camere din sectorul 3
  • Pe 16 ianuarie vor fi două licitaţii, fiecare pentru câte un apartament cu trei camere
  • Un apartament cu două camere de pe şoseaua Sălaj, sectorul 5, va fi licitat pe 17 ianuarie
  • Urmează alte trei licitaţii pe 18, 23 şi 25 ianuarie, fiecare pentru câte un apartament cu două sau trei camere

Cel mai mic preţ de pornire este pentru proprietatea de pe şoseaua Sălaj, respectiv 22.200 euro. Tot în această lună, banca mai organizează zeci de licitaţii în mai multe oraşe din ţară.

CEC Bank are afişate pe site zeci de proprietăţi executate silit, doar două sunt din Bucureşti.

  • Primul dintre ele este un apartament cu trei camere, din zona Tineretului. Acesta a fost deja scos la licitaţie o dată, la sfârşitul lui 2011. Acum, preţul de pornire este de 83.000 euro, pentru 63 mp, la etajul şapte din opt.
  • A doua ofertă este chiar şi mai scumpă: 124.000 euro, preţ de pornire pentru un apartament cu patru camere şi o suprafaţă de 100 mp din zona 13 Septembrie.

Pe listă băncilor care organizează licitaţii pentru executări silite mai sunt şi Banc Post şi Piraeus Bank.

CITEŞTE ŞI Cum sabotează băncile piaţa executărilor silite? Specialiştii explică dedesubturile acestor tranzacţii


4 January 2012