Tot mai mulţi români, firme sau persoane fizice, au probleme cu plata ratelor către bănci. Numărul celor care ajung să nu îşi mai poată achita datoriile a crescut atât raportat luna la lună, cât şi comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Iar procentele nu sunt deloc neglijabile.

22800-credite.jpgRestanţele la credite au crescut în luna noiembrie cu 2,8%, la 21,89 miliarde lei (aproximativ 5 miliarde euro). Este vorba atât despre creditele populaţiei cât şi despre cele ale firmelor, iar ponderea acestora în totalul împrumuturilor urcă la 9,7%, potrivit Băncii Naţionale a României. Creşterea este cu atât mai evidentă cu cât ne raportăm la anii trecuţi. Astfel, la sfârşitul lui 2010, de exemplu, ponderea restanţelor în totalul împrumuturilor era de 7,7%.

Cele mai multe probleme, la creditele în lei

Clienţii care ajung cel mai frecvent să aibă probleme cu plata creditelor par să fie cei care au rate în lei. Soldul restanţelor la împrumuturile în moneda naţională era în noiembrie de 9,51 miliarde lei, adică 11,7% din totalul împrumuturilor în lei, iar soldul restanţelor la creditele în valută echivala cu 12,38 miliarde lei (8,6% din totalul împrumuturilor în valută).

Soldul creditelor populaţiei şi agenţilor economici se cifra la sfârşitul lunii noiembrie la 225,89 miliarde lei, faţă de 223,03 miliarde lei (51,8 miliarde euro) la sfârşitul lunii octombrie.

CITESTE SI BNR: Băncile trebuie să fie mai permisive cu clienţii care încă plătesc


29 December 2011