BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, vrea să câştige încrederea clienţilor de a cumpăra proprietăţi executate silit. Dacă până acum se credea că doar rechinii imobiliari prind aceste oferte, BCR a început să trimită invitaţii oficiale tuturor clienţilor interesaţi. Caracteristicile proprietăţilor sunt anunţate în avans, la fel ca şi data licitaţiei, iar evenimentul se desfăşoară la un renumit hotel bucureştean.

22788-licitatii-executari-silite.jpgBCR vrea să înceapă anul în forţă, motiv pentru care a anunţat deja două şedinţe de licitaţii pentru luna ianuarie. Prima dintre ele se va ţine pe 18 ianuarie, când vor fi scoase la vânzare şapte proprietăţi executate silit, câte una pe oră. A doua are loc pe 25 ianuarie, când vor fi puse pe piaţă şase astfel de proprietăţi. Pentru a face credibilă ideea că aceste licitaţii sunt pentru toată lumea, nu doar pentru rechinii imobiliari, cum se crede, BCR îşi invită clienţii să le considere drept oportunităţi de investiţii.

Cea mai scumpă proprietate licitată: teren şi construcţii în valoare de 410.000 euro

Cea mai valoroasă proprietate scoasă la licitaţie de BCR este un imobil care include teren, curţi şi construcţii în suprafaţă de aproape 15.000 mp. Proprietatea se află în comuna Tărtăşeşti, judeţul Dâmboviţa, iar preţul de pornire este de 410.000 euro.

În şedinţa din 25 ianuarie, banca vinde un teren de 523 mp intravilan din sectorul 3 cu aproximativ 300.000 euro.

Cele mai multe proprietăţi de pe listele de licitaţii sunt apartamentele. De exemplu, un apartament cu patru camere de pe Şoseaua Pantelimon intră la vânzare cu preţul de 51.600 euro.

Toate băncile se luptă în această o perioadă cu o problemă a creditelor neperformante, iar BCR a anunţat că nivelul acestora se află la peste 20% din creditele aflate în portofoliul băncii. Totuşi, executarea silită nu este o opţiune pe care băncile o agreează în mod special. Oficialii bancari preferă să găsească soluţii prin care proprietarii să reuşească să îşi achite ratele. Reeşalonarea creditului sau chiar păsuirea de la plată pe o perioadă determinată de timp sunt două dintre cele mai importante măsuri care se pot lua. Abia dacă proprietarul nu poate sub nicio formă să îşi achite datoria, se ajunge în situaţia executării silite. 

CITEŞTE ŞI: Cum sabotează băncile piaţa executărilor silite? Specialiştii explică dedesubturile acestor tranzacţii


27 December 2011