Balta Albă este un cartier care pare să aibă oferte pentru toată lumea. Sunt blocuri vechi şi foarte vechi, sau noi şi foarte noi. Sunt apartamente mari şi mici, garsoniere sau trei-patru camere. Sunt atât de multe oferte încât un client determinat îşi poate găsi noul cămin în numai două zile. Tocmai de aceea, tranzacţiile din zonă au mers la cote înalte, chiar şi în perioada de vacanţă.

26272-bucuresti_balta_alba_buildings.jpgCele mai vechi blocuri din cartierul Balta Albă sunt construite la mijlocul anilor ’60, dar încă sunt foarte căutate de clienţi, în special de cei care îşi caută apartamente cu trei camere şi suprafeţe generoase. Preţul mic este, de asemenea, unul dintre argumentele decisive pentru care clienţii decid să neglijeze vechimea blocului.

„Apartamentele cu trei camere sunt foarte ieftine, comparativ cu alte zone, dar şi mult mai mari. Preţul variază între 58.000 şi 62.000 euro, iar suprafaţa poate ajunge şi la 72 mp. Într-un bloc construit după 1990, preţul poate ajunge la 80.000-85.000 euro, iar suprafaţa este undeva la 65 mp”, arată Dorina Suciu, agent imobiliar Băeşu Ideal Imob.  

Aceeaşi diferenţă se simte şi la apartamentele cu două camere: într-un bloc construit după 1990, suprafeţele variază între 50-52 mp, iar preţurile pot ajunge chiar la 72.000 euro. Aceleaşi două camere, dar într-un bloc construit în anii 1975-1980, au o suprafaţă de până la 57 mp, iar preţul variază între 52.000 şi 57.000 euro. Categoria cea mai puţin interesantă pentru clienţi este cea a garsonierelor. Unul dintre principalele motive este faptul că acestea sunt, în principal, confort doi.

Clienţii caută zona pentru beneficiile mari primite la preţuri mici

În ciuda preţurilor mici, raportate la alte zonei ale Bucureştiului, Balta Albă este un cartier care oferă o gamă largă de beneficii clienţilor.

„Clienţii care aleg Balta Albă vin în principal pentru mijloacele de transport în comun, pieţe şi parcuri. Sunt spaţii verzi multe şi bine întreţinute, sunt mai multe guri de metrou, precum şi tramvai, autobuze, tot ce este nevoie. Restul clienţilor argumentează cu faptul că au părinţi, rude, cunoştinţe, prieteni în zonă şi le place cum trăiesc ei”, continuă Dorina Suciu.

 Dat fiind nivelul bugetului, cei mai mulţi clienţi aleg să plătească cu creditul Prima Casă. Este vorba de până la 75% din totalul tranzacţiilor. Restul folosesc cash sau credite ipotecare.

„Clienţii care aleg să plătească cu cash îşi cunosc puterea. Ei negociază mai mult, mai dur. Încearcă să forţeze decizia proprietarului, să scadă din preţ mult sub marja de negociere. Această strategie este eficientă pentru cei care vor să vândă urgent, dar în general proprietarii nu au nicio problemă în a accepta clienţii care vin cu Prima Casă”, arată Maria Sigartău, agent imobiliar Sighimob Estate.

Agenţii imobiliari nu se tem de finalul programului Prima Casă

Totuşi, finalizarea programului Prima Casă nu este de natură să sperie agenţii imobiliari din zonă. Balta Albă s-a dovedit a fi un cartier foarte dinamic la nivel de tranzacţii, chiar şi în perioade care, în mod tradiţional, sunt mai amorţite.

„Se fac schimburi, se vând două camere pentru a cumpăra garsoniere, se vând trei camere pentru a cumpăra două camere, există o plajă largă de clienţi şi pentru vremurile în care nu va mai fi Prima Casă. Momentan însă, toată lumea profită de această oportunitate. Nici chiar în perioada de vacanţă nu am dus lipsă de clienţi, de tranzacţii. A fost chiar foarte bine”, arată oficialul Băeşu Ideal Imob.

Pentru că este o piaţă atât de dinamică, ofertele sunt multe şi variate. Tocmai de aceea, clienţii pot ajunge să îşi găsească locuinţa dorită în doar câteva zile. Tranzacţiile se încheie între două şi şapte zile, potrivit agenţilor imobiliari. Doar în cazuri excepţionale poate dura mai mult, iar acest lucru se întâmplă în special în cazul clienţilor cu cash, care sunt mai pretenţioşi.

 

CITEȘTE ȘI În Fundeni, chinezii construiesc orice pentru români, de la centre comerciale până la locuinţe

 

6 September 2012