Calea Victoriei este una dintre cele mai elitiste locuri. Din punct de vedere cultural, rezidenţial precum şi ca pol de afaceri, întreaga zonă este foarte strategică. Iar ofertele apărute pe timp de criză sunt de nerefuzat, pentru mulţi clienţi. Mai ales pentru cei care nu mai departe de acum câţiva ani îşi doreau o locuinţă în zonă dar preţul era cu mult peste puterile lor. Acum, un apartament pe Calea Victoriei se poate cumpăra cu uşurinţă prin programul Prima Casă.

25530-1273906-calea_victoriei-bucharest.jpgCalea Victoriei este o zonă istorică, iar acest lucru se resimte şi la nivel rezidenţial. Blocurile sunt în general construite în anii 1950-1960. Foarte puţine sunt construite mai recent, în 1980. Iar în blocuri se găseşte cea mai mare ofertă pentru locuinţe. Pe Calea Victoriei sunt foarte puţine clădiri boiereşti în care există apartamente de vânzare şi la fel de puţine construcţii ale perioadei de boom imobiliar.

„Dacă vorbim despre apartamentele în complexuri rezidenţiale noi, sunt doar câteva. Mai degrabă blocuri răzleţe, unde preţul per metru pătrat se încadrează undeva între 2.000 şi 3.000 euro. Sunt locuinţe mari, unde un penthouse poate avea o suprafaţă care ajunge la 250 mp. Clienţii care preferă o astfel de proprietate sunt cei care dau 500.000 euro/apartament. Sunt o categorie de sine stătătoare", arată Alexandru Pricop, managing partner Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Riscul seismic nu îi sperie pe clienţi, atât timp cât nu este vorba despre bulina roşie

Astfel, în multe cazuri, apartamentele scoase la vânzare pe Calea Victoriei au un anume risc seismic, mai mare sau mai mic. Fiind o situaţie generalizată, clienţii care îşi doresc zona înţeleg şi acceptă oferta aşa. Mai ales că preţurile sunt în general mai mici cu câteva zeci de procente, în cazul acestor proprietăţi.

„În general, pentru clădirile cu risc seismic, un preţ real de tranzacţionare ar trebui să fie cu 30% mai jos decât în cazurile standard. La acest nivel se fac tranzacţii, mai puţin în cazul blocurilor cu bulină, respectiv cele cu grad seismic 1. Celelalte, care au grad seismic doi sau trei se mai tranzacţionează, dar cu preţurile ajustate în jos faţă de nivelul pieţei”, arată Claudiu Haţegan, manager Klauss&Partners.  

În celelalte cazuri, acolo unde soliditatea structurii nu este pusă la îndoială, preţurile pentru apartamente variază între 1.100 şi 1.200 euro/mp.

Suprafeţele apartamentelor din zonă sunt în general mici sau foarte mici

Cât despre suprafeţele locuinţelor, acestea sunt de două feluri: cele mici, în care un apartament cu două camere are puţin peste 40 mp utili iar cele cu trei camere au 55-60 mp, şi cele mai mari, în care apartamentele cu trei camere au suprafeţe cuprinse între 90-100 mp utili. Apartamentele generoase ca spaţii sunt însă rare, astfel că multe dintre apartamentele de pe Calea Victoriei pot fi cumpărate cu 44.000 euro, pentru două camere şi cu 60.500 euro, pentru trei camere.

„Oferta nu este foarte mare, dar există un număr bun de proprietăţi pe piaţă. În general, clientul de Calea Victoriei este similar cu clientul de Magheru. Poate să fie chiar şi acelaşi client care caută în ambele locuri şi găseşte relativ repede. Un client hotărât îşi găseşte în Victoriei în maximum trei luni”, continuă Claudiu Haţegan.

Mulţi dintre clienţii care cumpără apartamente în zona Calea Victoriei sunt fie tineri, care vor să fie aproape de toate punctele fierbinţi ale oraşului, fie persoane care doresc să locuiască într-un punct strategic, de unde pot ajunge oriunde în Bucureşti. Mai există însă o categorie aparte: cea a companiilor care îşi cumpără locuinţele ca investiţie, profitând de oportunitatea preţului scăzut. Pentru multe asemenea companii, este momentul ideal de a-şi deschide biroul în centrul Bucureştiului.

CITEŞTE ŞI Cum să-ţi vinzi locuinţa în mai puţin de o lună?

 


5 July 2012