Plata impozitelor este una dintre cele mai incomode datorii, din cauza problemelor de logistică. Drumul până la administraţia financiară, cozile de acolo, comportamentul uneori nepotrivit al funcţionarilor sunt principalele motive care transformă plata impozitelor într-o corvoadă. Pentru cei mai deschişi la nou însă, există mai multe soluţii alternative. Plata dărilor la mall sau supermarket, un program care se încheie astăzi, a cumulat plăţi de peste un milion de lei.

33506-dmju.jpgOricât de dificilă ar fi plata la ghişeu, mulţi români o preferă în faţa tehnologiilor avansate. Discuţia cu un funcţionar le pare că aduce mai multe garanţii decât o maşinărie special construită în acest sens. Totuşi, încetul cu încetul, contribuabilii români încep să adere la noile tehnnologii. La acest lucru contribuie eforturile susţinute ale furnizorilor de servicii din domeniu, iar campania de plată a taxelor în locaţii speciale, precum malluri sau supermarketuri, a reprezentat un real succes în acest sens. Avantajul programului este acela că plăţile se pot încasa de luni până duminică, în programul pe care îl avea respectiva locaţie. De asemenea, se poate folosi orice tip de card bancar şi buletinul, iar plătitorul poate să afle cu exactitate suma de plată, precum şi restanţele, în cazul în care acestea există. Plata se face prin acelaşi sistem informatic disponibil şi la administraţiile financiare, iar plata se poate face integral sau parţial.

Încasări mai mari de un milion de lei, până la 15 martie

Potrivit Visa, până la 15 martie, românii au efectuat plăţi de peste un milion de lei, în cadrul locaţiilor speciale. Astăzi este ultima zi în care se pot face plăţi în locaţiile speciale, pentru cei care locuiesc în oraşele Bucureşti, Cluj Napoca, Constanţa, Iaşi, Târgu Mureş. Românii vor avea însă în continuare programele informatizate de plată.

„Suntem din ce în ce mai aproape de a folosi un sistem eficient de plată a taxelor şi impozitelor. Decizia autorităţilor de a elimina din cadrul legislativ, la sfârşitul anului 2013, posibilitatea ca primăriile să nu mai suprataxeze plăţile prin ghişeul.ro. Ca o consecinţă, ne aşteptăm să observăm un număr în creştere al primăriilor care acceptă plata online a taxelor”, a declarat Cătălin Creţu, director regional pentru România şi Croaţia din cadrul Visa Europe.

Plata la Infochioşcuri sau online a devenit tot mai populară printre contribuabilii români. Aceasta s-a triplat în primele două luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, suma plătită se ridică la 6,6 milioane de lei, potrivit datelor Visa Europe România. Până la sfârşitul lui 2013, 96 de primării acceptau plata online a taxelor şi impozitelor locale, prin ghiseul.ro sau platforme proprii.

CITEŞTE ŞI: Plăţile electronice trebuie încurajate: reduc evaziunea fiscală


31 March 2014