Românii s-au acomodat cu tranzacţiile online şi apelează tot mai des la această metodă de plată. Ei folosesc nu doar computerul ci, tot mai des, telefonul mobil sau tableta. Anul trecut, numărul tranzacţiilor făcute de pe dispozitivele mobile a fost în creştere, iar ritmul este de aşteptat să se păstre şi anul acesta.

33065-plon.jpgÎn 2013, românii au făcut peste 7 milioane de plăţi online. 400.000 dintre acestea au fost făcute de pe dispozitivele mobile, tendinţă care s-a accelerat spre sfârşitul anului, ajungând până la 8% din totalul plăţilor online. Volumul tranzacţiilor online creşte sezonier, de sărbători, atunci când românii încearcă să evite aglomeraţia din magazine. Dar acesta este doar începutul, spun specialiştii din domeniu. România abia a început să se obişnuiască cu acest sistem, iar numărul celor care vor alege plăţile online va creşte notabil de la an la an.  

„Pentru anul 2014 se aşteaptă dublarea plăţilor online de pe dispozitive mobile, ajungând până la un total de un milion de tranzacţii. Acest lucru va fi posibil pe măsură ce tot mai mulţi comercianţi online vor dezvolta versiuni mobile ale site-urilor”, arată oficialii Netopia mobilPay.  

Pentru a câştiga chiar şi mai multă mobilitate, clienţii din online preferă să folosească telefonul mobil şi tableta, nu doar computerul. Anul trecut, aproximativ 60% dintre tranzacţii de pe dispozitivele mobile au fost finalizate de pe un smartphone, iar de pe tabletă s-au făcut 40% dintre tranzacţii.

„Aşteptările pentru 2014 sunt ca rata medie a cumpăraturilor online de pe dispozitivele mobile să ajungă la peste 12% la nivelul întregii pieţe”, continuă oficialii Netopia mobilPay.

La sfârşitul acestui an se aşteaptă să fie un total de 8,5 milioane de tranzacţii online.

CITEȘTE ȘI: Viitorul este aici. Portofelele virtuale au ajuns şi în România

 

17 February 2014