Referitor la amendamentele la OUG 50/2010 propuse de reprezentanţii sistemului bancar, ce au fost preluate de Comisia pentru Politică Economică, Reformă şi Privatizare în şedinţa din 5 octombrie, ANPC susţine că se regăsesc unele prevederi care afectează în mod grav consumatorii.

14203-anpc3.jpgEste vorba de perceperea, de către creditori a unui comision de retragere pentru sumele provenite din creditele acordate prin intermediul unui card (carduri de credit, descoperit de cont pe cardul de salariu). ANPC atrage atenţia că, prin perceperea de către creditori a unui comision de administrare cont curent, concomitent cu perceperea unui comision de administrare credit, se creează posibilitatea de a taxa de doua ori acelaşi serviciu prestat consumatorului.

Totodată, este amintită aplicarea dobânzii penalizatoare la sumele restante prevăzute în contract (inclusiv la dobândă şi comisioane). Alt amendament se referă la anularea, în cazul contractelor de cesiune, a prevederii conform căreia cesionarul era obligat să aibă o persoană de contact în România.

"În acest fel, consumatorii ale căror contracte au fost cesionate unor societăţi din afara ţării rămân fără posibilitatea de a rezolva eventuale probleme apărute pe parcursul derulării contractului, ştiut fiind faptul că ANPC nu poate verifica respectarea prevederilor legale decât pe teritoriul României. De asemenea, acelaşi rezultat îl are şi faptul că i se permite creditorului cedent să nu notifice cesiunea consumatorului", anunţă ANPC.

Instituţia aduce în discuţie şi păstrarea comisioanelor şi tarifelor prevăzute în contractele de credit iniţiale. ANPC precizează că acest amendament elimină posibilitatea consumatorilor de a obţine în instanţă anularea anumitor comisioane percepute abuziv, practic se legalizează comisioane considerate până acum de către instanţe ca fiind ilegale.

"Mai mult, aşa cum este formulat respectivul amendament: <> impune aplicarea retroactivă a unor reglementări care vor fi adoptate prin Legea de aprobare a OUG 50/2010, ceea ce încalcă Constituţia României (data intrării în vigoare a OUG 50/2010 a fost 21 iunie 2010, legea de aprobare este evident ulterioară)", se spune în comunicat.

ANPC vorbeşte şi despre modificarea clauzelor aferente dobânzilor variabile prin raportarea la un indice de referinţă, păstrându-se nivelul de dobândă de la data conversiei. Autoritatea subliniază faptul că, în ultimii doi ani, dobânzile la credite au fost majorate succesiv într-un mod netransparent în baza unor clauze considerate abuzive de către instanţele de judecată, iar amendamentul propus de Comisie anulează dreptul consumatorilor de a obţine în instanţă corectarea acestor abuzuri.

"Deşi reprezentanţii creditorilor au afirmat public că transpunerea dobânzilor existente în formula "indice + marjă", conduce la majorări viitoare de dobânzi, indicii de referinţă Euribor şi Libor fiind în prezent la minime istorice, totuşi au solicitat completarea articolului din Ordonanţă cu precizarea în mod expres a menţinerii nivelului de dobândă de la data conversiei", se spune în comunicat.

"Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor susţine în continuare adoptarea legii într-o formă cât mai apropiată de cea propusă. Respectarea drepturilor consumatorilor şi crearea unui mediu concurenţial corect în domeniul serviciilor financiare sunt modalităţile optime de reluare a creditării, de dezvoltare şi creştere a profitului", se mai spune în comunicat.


8 October 2010