Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Gheţea, a declarat la postul public de televiziune, că aplicarea unor interpretări care se dau la OUG 50/2010 ar putea conduce la falimentul unor bănci.

14205-radu_ghetea.jpgPotrivit lui Gheţea aplicarea OUG 50 în forma actuală va duce la slăbirea sistemului bancar, în condiţiile în care băncile vor fi obligate să constituie provizioane pentru întreg portofoliul, chiar dacă pierd două sau trei procese cu clienţii, diminuându-le astfel profiturile.

"Am spus că unele interpretări care se dau la OUG 50/2010 ar putea crea pierderi uriaşe pentru bănci şi că în aceste condiţii ar putea să aibă probleme. Nu am menţionat atunci cuvântul faliment. Îmi iau responsabilitatea acum să o spun, s-ar putea ajunge şi la astfel de lucruri", susţine preşedintele ARB.

El a avertizat că nu trebuie să se piardă din vedere că în joc sunt şi banii deponenţilor, iar în cazul unor falimente, aceştia ar recupera doar 50.000 de euro.

"În aceste condiţii, sigur, trebuie să ne uităm şi la cei care au depus banii la bănci, nu numai la acţionari, acţionarii sunt ultimii care ar putea să-şi recupereze banii şi ştiţi că Fondul de Garantare a Depozitelor în momentul de faţă garantează până la 50.000 de euro pentru client, iar începând cu ianuarie 2011 se garantează suma de 100.000 de euro pe client", a spus Radu Gheţea, citat de NewsIn.

Gheţea a mai declarat că se doreşte aplicarea la virgulă a legislaţiei europene şi că unele bănci au făcut aceasta înainte de apariţia OUG 50.

OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, care a intrat în vigoare la 21 iunie, este rezultatul transpunerii în legislaţia românească a Directivei Europene 48/CE/2008.

Printre prevederile OUG 50 se numără limitarea comisionului de rambursare anticipată la 1%, dacă perioada de timp rămasă până la scadenţa finală este mai mare de un an, respectiv la 0,5% în cazul în care rambursarea anticipată are loc cu mai puţin de un an înainte de scadenţă, precum şi posibilitatea consumatorului de a renunţa la contract în termen de 14 zile calendaristice.


8 October 2010